Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vadå, rättvisa?

/
  • Statsministern Fredrik Reinfeldt försäkrade att kampen mot utanförskapet ska drivas vidare. Men han hade otur, nya siffror i går visade att antalet i utanförskap har ökat med nästan 70 000 på ett år.

I en oändligt utdragen regeringsförklaring meddelade statsministern att han och hans regering tänker driva arbetslinjen vidare.

Annons

Alla som socialdemokratin ställt i utanförskap ska föras in i den folkhemska värme där de nya moderaterna administrerar termostaten.

Oturligt nog föll nya siffror om utanförskapet ut samtidigt som Reinfeldt steg upp i talarstolen; 846 000. 68 000 fler än förra året.

Och nästa år blir det värre.

I Reinfeldts Sverige blir, med hans egen retorik, de bidragsberoende allt fler. Siffrorna ska naturligt räknas som ett misslyckande. Eller domslut över en politik som fastnat i tomma fraser, ungefär som Reinfeldts träiga uppläsning i riksdagens talarstol. Men Reinfeldt blickar ut över världen och finner svaren på den egna politikens haveri; finanskrisen.

Det gäller nu, och framledes, att ta ansvar, säger han. Sedan skickar han bud till yngre, arroganta, finanshajar och ber om miljardlån till nya skattesänkningar.

Han gläds över miljarderna han redan hällt ut över de arbetandes skaror, fast de välförsedda, ofta långt från verkstadsgolv och sjukstugor, fått mest.

En naturens ordning i högeralliansens Sverige; de som redan har är där särskilt gynnade.

”Rättvisa” upprepar Reinfeldt inför den sortens fördelningspolitik. Det krävs, upprepar han, ”rättvis” fördelning av bördor och arbete för att dra landet bort från den vargavinter finansministern hotar oss med.

I den nya rättvisan ingår, fick vi veta i går, några tior mer i månaden till pensionärerna, andra pensionärer får en hundring mindre.

Den hundralappen kan läggas på den pensionärsskatt om 700, eller kanske 1 000 kronor, som går direkt till de som ännu har jobb.

I Reinfeldts Sverige är pensionärerna andra klass. Där trängs de med sjuka, arbetslösa och allt fler utförsäkrade. Den miljon som snart befinner sig i utanförskap tilldelades för ett tag sedan en ”jobbcoach” för att formulera ett begripligt CV och ges goda råd, kanske att rycka upp sig.

Reformen kostade 3 miljarder och har byggt upp förmögenheter hos några lyckligt lottade, eller lycksökande, snabbutbildade tjänsteföretagare.

En sorts privatisering av tidigare offentlig verksamhet, typisk för Reinfeldts regering. De nya, riktiga, jobb som fallit ut för 3 miljarderna är lätt räknade. Den trötthet som breder ut sig inför högerregeringens allt råare klasspolitik kompenseras något av valet i Norge. Där segrade partier som driver en politik för arbete, rättvisa och en god ålderdom för alla. Den politiken är fjärran Reinfeldts tomma fraser.

Mer läsning

Annons