Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga låna för att investera!


Krona
för krona, poängterar finansminister Magdalena Andersson. Det är så reformerna i höstbudgeten ska finansieras.

Annons

Vi ska därför inte förvänta oss några stordåd. Ladorna är fortfarande tomma och då är det mest ansvarsfulla man kan göra att hålla igen på utgifterna och att vänta på bättre tider, menar Andersson.

Jag önskar snarare att hon skulle vara lite mer som Anders Borg.

När Alliansen tillträdde räddes de inte att låna 100 miljoner för att finansiera sina skattesänkningar. Just en sådan reform hoppas vi att Andersson håller sig ifrån, men Borg vågade ta lån för att investera i reformer som överensstämde med partiets ideologi.

Vill Stefan Löfvens regering nå upp till det ambitiösa målet att ha lägst arbetslöshet inom EU år 2020 så måste de sätta fart.

De kan inte vänta tills ladorna automatiskt börjar fylla sig själva i takt med att Sveriges ekonomi börjar rulla på igen efter finans­krisen.

LO har gång på gång på­pekat just detta: investeringar krävs och de behövs nu. Inför budgetförhandlingarna som i skrivande stund pågår mellan regeringspartierna på Harpsund sätter LO:s vice ordförande Tobias Baudin ytterligare press på Löfven att våga låna för investeringar i jobb och välfärd.

SD växer sig stadigt starkare. Man kan förfäras över att var fjärde svensk i dag kan tänka sig att rösta på ett parti med rötter i rasism och nazism. Samtidigt är opinionen stark för en hög invandring och ett värnande om asylrätten. Socialdemokraterna måste våga ge sig ut på spelplanen och prata om hur jobb ska skapas, hur nyanlända bäst ska få förutsättningar att komma ut på arbetsmarknaden, och hur de klyftor som det senaste decenniet vuxit sig snabbare i Sverige än något annat OECD-land, ska minskas.

Först när människor ser att standarden i Sverige höjs alltjämt och arbetslösheten stadigt minskar, då har vi en reell chans att bekämpa en växande främlingsfientlighet som hämtar sin näring ur ett politiskt vakuum.

Mer läsning

Annons