Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägval i vården

Annons

Vi måste bestämma oss hur vi ska ha det.

I dag håller vi på att bygga upp två parallella sjukvårdssystem. Ett offentligt, som vi betalar till via skattsedeln, och ett privat, som finansieras via privata försäkringar.

I dag har omkring en halv miljon svenskar en privat sjukvårdsförsäkring. Under de senaste tio åren har de privata sjukvårdsförsäkringarna ökat med svindlande 350 procent. Främst är det arbetsgivare och fackförbund som tecknar avtalen. Varför? När vi har en offentligt finansierad vård? Jo, därför att allt fler arbetsgivare (och fackförbund) inte tycker att det offentliga skyddsnätet håller. Det tar för lång tid att få vård, och när vården väl kommer fungerar den inte tillfredsställande. Den vård som det offentliga erbjuder i dag är helt enkelt inte hållbar på en arbetsmarknad som blir allt mer slimmad. Där de få anställda som nu finns kvar förväntas prestera på topp 365 dagar per år.

Så, det är förståeligt (dock inte så klokt i ett längre perspektiv) att arbetsgivare och fackförbund tecknar avtal med de privata sjukvårdsföretagen. Problemet är att det innebär att vi drar undan benen för den offentliga vården, att vi riskerar ett samhälle där rätt till vård styrs av plånboken, inte av behov.

Det är en enormt deprimerande tanke.

Därför måste vi bestämma oss. Antingen så satsar vi ordentligt med resurser på att rusta upp den offentliga vården. Eller så skapar vi ett sjukvårdssystem som handlar om tjockleken på plånboken. Hur ska vi ha det?

Mer läsning

Annons