Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäkten som vapen

Annons

Situationen för kvinnorna i östra Kongo kan inte beskrivas som annat än ett levande helvete. I den långvariga konflikten i regionen har risken att bli utsatt för våldtäkt i dess absolut vidrigast, grymmaste och mest ofattbara form blivit till en del av vardagen.

Denis Mukwege arbetar som gynekolog på Panzisjukhuset i Bukavu i Kongo. Han och hans kollegor opererar varje dag kvinnor som trots operation aldrig kommer att bli återställda. Kvinnor som gruppvåldtagits, som tvingats sitta på huk över glödande kol efter övergreppen, som fått skjutvapen och påkar och andra tillhyggen uppkörda i sina underliv, som totalt trasats sönder.

I Sverige har Mukwege stöd av kollegor som i lördags på DN-debatt krävde att EU och FN nu på allvar agerar för att få sätta stopp för det brutala våldet mot kvinnorna i landet. Krav som borde hörsammas.

Kongo är i dag ett av världens farligaste länder att leva i som kvinna. Situationen är allvarlig och har så varit under många år. Och den överträffar allt vi tidigare sett ifråga om mänsklig grymhet. FN-närvaro finns, vetskapen om vad som pågår finns, kraven på att våldet ska upphöra finns, vittnesmålen finns, men trots det kan ingen förändring skönjas. Ett lika obegripligt som oförlåtligt faktum.

Våldtäkten är ett effektivt vapen. Kanske till och med det mest effektiva medel som finns för att söndra och härska. Våldtäkten sprider skräck, sjukdomar, den söndrar individ, familj och samhälle och fortsätter ge verkningar långt efter det att det fysiska övergreppet är över.

Våldtäkt har alltid använts som vapen i krig. Men aldrig tidigare i sådan omfattning. I Kongo har de stridande grupperingarna systematiserat våldtäkten och förvandlat den till ett massförstörelsevapen. Det går att döda ett samhälle utan att döda dess invånare.

Det här är en av vår tids största tragedier. Som tillåts fortgå trots tusentals vittnesmål om grymhet bortom all mänsklighet. Vittnesmål som blir fler och fler för varje dag som omvärlden avstår från att agera.

Mer läsning

Annons