Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktens moder

På en polisstation i Utrecht, Nederländerna, intervjuade jag en kvinnlig polis som såg prostitution som våldtäktsprevention. Utan prostitution skulle antalet våldtäkter öka i Nederländerna menade hon.

Annons

 

Sverige har flest antal anmälda våldtäkter i Europa enligt en studie som presenterades i måndags.

Flest anmälda våldtäkter är dock inte nödvändigtvis samma sak som flest antal våldtäkter. Vilket även professor Liz Kelly konstaterade i DN när forskningsrönen presenterades på en presskonferens i Stockholm.

Vårt umgänge är inte lika könssegregerat som i andra länder, vi helgsuper ju dessutom mycket, man som kvinna, i det här landet och umgås över könsgränserna i drucket tillstånd. Våra ideal är en sak. Verkligheten i vilken våldtäkten existerar en annan. Så resonerade Expressens ledarsida på området i går. Svenska tjejer kanske måste förhålla sig till att våldtäkten existerar, resonerar de vidare i P1. Ett resonemang i stil med den nederländska polisens. Som gör jämställdhet till våldtäktens moder. Trots att det i själva verket är bristen på jämställdhet som möjliggör våldtäkten.

Ett annat sätt att se på saken är att det är jämställdheten som lett till att svenska kvinnor ser våldtäkten för vad den faktiskt är. Ett brott. Ett brott som man också i relativt hög utsträckning också anmäler.

Så tills någon med fakta bevisar motsatsen. Tänker jag faktiskt utgå ifrån detta och tro på att jämställdhet också är vad som kommer minska antalet våldtäkter. I stället för att se jämställdheten som våldtäktens moder.

Mer läsning

Annons