Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärd 2.0

/
  • egoism. Valdebatten har dominerats av plånboksfrågor snarare än framtidsvisioner.

Annons

Oppositionen lutade sig tillbaka, i tron om att den borgerliga regeringens misstag skulle tala för sig själva. Under fyra år fanns alla chanser i världen att totalt koppla taget om alliansen och ruska dem ut ur Rosenbad på valdagen 2010. Skandalerna staplades på varandra. Vi genomgick en ekonomisk kris, som visade att marknaden är en usel härskare. Regeringen saxade ihop ett hafsverk till reform av sjukförsäkring, som innebar att människor utförsäkrades.

Statistiken har förvisso hyfsats ifråga om bland annat sjukskrivningar. Men människor har inte blivit friskare. De orkar bara inte slåss mot myndigheterna.

På område efter område har regelverket och dess tillämpning stramats upp utan verklighetsförankring. Det är inte utveckling. Det är inte ett framsteg. Det kallas för avveckling av välfärden.

Detta är stoffet som hade kunnat bygga en ljuvlig promenadseger för oppositionen. Men den möjligheten försattes på ett tidigt stadium. I stället för att stå på barrikaderna hukade oppositionen i riksdagens kulvertar när den borgerliga regeringen raserade vår välfärd. Men misstagen talade inte för sig själva.

Och nu står vi här. Det är mindre än en vecka kvar till valet och debatten domineras av den borgerliga alliansen. Skälet är enkelt: den här valrörelsen har handlat om våra plånböcker, inte om vår framtid. Och när den handlar om just detta, om egoism omsatt i kronor, kan inte, och ska inte, den rödgröna oppositionen vinna debatten. För fler kronor ner i egen ficka betyder färre kronor till gemensam välfärd.

Det är mycket svårt att inte vara uppgiven och begråta den avintellektualisering av politiken som kommer bli till det bestående intrycket av valrörelsen 2010. I stället för en seriös debatt om hur välfärds-Sverige 2.0 ska utformas har vi pratat skatter, Rut och butler.

Men även om alliansen kopplat greppet om debatten har de ännu inte vunnit valet. Politik handlar inte först och främst om retorik. Det är vad som döljer sig bakom de där orden som utgör politiken.

Så se politiken. Se politiken och jämför. Den som tror på en grön framtid, en gemensamt finansierad välfärd som omfattar alla, på arbete till alla och trygghet när du blir sjuk eller arbetslös har bara tre partier att rösta på.

Det har aldrig varit svårare att sortera i informationen. Men därför heller aldrig lättare. Se politiken för vad den är. Bortom retoriken och räkneexemplen.

Mer läsning

Annons