Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärdspartiet

/
  • Tydliga budskap. Vänsterpartiet riktar helt enkelt in sig på sin främsta styrka, till skillnad från Moderaterna som försöker arbeta med sin främsta svaghet, skriver Jenny Wennberg efter Lars Ohlys tal i Almedalen i går.

Annons

Fredrik Reinfeldts Moderaterna pressar på i försöken att tvätta bort stämpeln som streberparti fyllt av rosaskjortade fläskotlettsfrisyrer. Moderaterna ska stå för allmänintresset i svensk politik var budskapet i Almdalen i söndags, vilket inte klingar trovärdigt när det handlar om ett parti vars politik främst och mest gynnar Sveriges välbeställda.

Talen om allmänintresset är en retorisk krumbukt som svårligen kommer få gehör bland väljarna eftersom det handlar om en otydlig generaldefinition. Att allmänintresset och särintresset skulle stå emot varandra är inte heller en självklar sanning. Vissa grupper måste prioriteras, att ge vissa särintressen företräde innebär inte att det sker på bekostnad av allmänintresse.

När Vänsterpartiet tog över i Almedalen under måndagen levererade även de ett signalord; Välfärdspartiet. Vilket till skillnad från Moderaternas tal om allmänintresse är både tydligt och signerad av en på området trovärdig avsändare.

Lars Ohly och hans Vänsterparti är på många sätt välfärdens sanna försvarare i svensk politik. I sin konsekventa vurm för den offentliga sektorn och den gemensamt finansierade välfärden är signalstyrkan därför hög i ordet Välfärdspartiet.

Vänsterpartiet riktar helt enkelt in sig på sin främsta styrka, till skillnad från Moderaterna som försöker arbeta med sin främsta svaghet. Och i valet mellan de tu är det onekligen långt mer tacksamt att spinna på sin styrka. Men situationen skiljer sig också åt för Moderaterna och Vänsterpartiet. Moderaterna vill göra inbrytningar bland vänsterblockets väljare, borra sig djupare in bland vanligt folk och vinna över människor som ställer sig avvaktande till Moderaterna. Moderaterna har därför inget annat val, till skillnad från Vänsterpartiet som kan luta sig tillbaka i det faktum att man är ett nischparti med en i förhållande till de stora jättarna Moderaterna och Socialdemokraterna relativt lite pool av potentiella väljare att rikta in sig på. Vänsterpartiets radikalism är både partiets begränsning och dess tillgång i väljarled.

Lars Ohly bjöd inte på några direkta nyheter igår. Däremot definierade han effektivt kärnan i Vänsterpartiets politik under sitt tal genom att metodiskt beta av områden som vård utan vinstintressen, rätten till trygg anställning och heltid, bostäder, tandvård och kollektivtrafik. Vad som levererades var, precis som Ohly poängterade, en tydlig varumärkesdeklaration. Till skillnad från Moderaternas flum om allmänintresset.

Mer läsning

Annons