Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfläsk

/
  • Regeringen tar sig en återställare. För att svensken inte ska rata de borgerliga partierna vid nästa års val. Genomskinligt och  oaptitligt.

I går bjöd regeringen på en förhandsvisning av budgetpaketet som kan sammanfattas med ett enda ord: valfläsk, eller valfjäsk om ni så föredrar.

Annons

Efter månader av oresonlig politik under förkrossande lågkonjunktur är det nu bara ett år kvar till valet.

Ett valår som kommer att bjuda på stigande arbetslöshet och fortsatt svagt ekonomiskt läge. Under nästa år riskerar 500 000 svenskar att stå utan arbete.

Vi ser förvisso en återhämtning i ekonomin, men ekonomin kommer inte att vända på en krona. Och även när det vänder, vet vi av erfarenhet att arbetsmarknaden kommer att släpa efter.

Sverige är inte längre rustat för att möta arbetslösheten som komma skall. Under den gångna mandatperioden har de borgerliga partierna nedmonterat den svenska välfärden och vår sociala trygghet bit för bit.

Därför är regeringen nu också tvungen att lätta på plånboken för att kompensera svensken för den inaktivitet som präglat regeringens politik under 2008/2009 och de förändringar som genomförts tidigare under mandatperioden. Gör man inte detta är en hård dom vid valet att vänta från väljarnas sida.

Om detta finns en insikt även inom regeringen som klart och tydligt står att utläsa bland de åtgärder som aviserades under gårdagen.

Vad man bjuder på är 23 000 nya utbildningsplatser. För att kompensera för de platser man tagit bort. 54 000 platser i arbetsmarknadsåtgärderna. För att kompensera för de platser man tagit bort. 10 000 nya komvuxplatser. För att kompensera för att man tidigare plockat bort var tredje plats. Osv, osv, osv.

Regeringen tar med andra ord en gigantisk återställare i ett försök att bota bakfyllan som den borgerliga högkonjunkturspolitiken skapat i lågkonjunktur. Det är man tvingad till.

Vad som provocerar mest med gårdagens besked är den oärlighet som präglar regeringens retorik kring de insatser som nu ska genomföras.

Fredrik Reinfeldts ord om kortvariga, effektiva insatser anpassade efter konjunkturläge är nämligen inget annat än en omskrivning, ett försök att omdefiniera misslyckad politik till flexibel politik.

Hade verklig insikt funnits kring samhällets behov i lågkonjunktur hade regeringen över huvud taget aldrig genomfört en så omfattande nedmontering av våra trygghetssystem.

Hade man varit seriös hade man planerat för det värsta och hoppats på det bästa. I stället för att bara nöja sig med att hålla tummarna och hoppas på det bästa.

Därför finns det ingen anledning att applådera gårdagens besked. För det hela handlar inte om något mer grandiost eller ärbart än att den borgerliga regeringen i absolut sista stund nu hjälpligt försöker lappa och laga de hål som man skapat i vår välfärd.

Det handlar om kvartalspolitik i sin absolut värsta form. Ett extremt oseriöst förhållningssätt till ledarskapet över Sverige. Inget annat.

Mer läsning

Annons