Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet inte synonymt med vinst

Annons

Under torsdagen presenterades direktiven för utredningen rörande begränsningar av vinstuttag i välfärden. Det fick bland annat Annie Lööf att springa särintressenas ärenden och skrika sig hes om statssocialism.

Vinststopp i välfärden är bra för allmänintresset, bra för skolan, bra för vården, bra för omsorgen och bra för statsfinanserna. Att Vänsterpartiet tvingat fram en utredning om detta och löften från regeringen om att sätta stopp för välfärdskapitalisternas skatteutsugande är ett av de absolut främsta framstegen under den här mandatperioden.

Inte helt oväntat är det knappast ett framsteg som får företag som ostört kunnat fylla sina bankkonton med pengar från vår gemensamma plånbok att hjula av glädje. Eller nyliberala politiker som tycker det är viktigare att värna vinstuttagen, än välfärden.

Den nyliberala diskursen rörande vinsterna i välfärden centrerar sig kring valfriheten. Utan vinster. ingen valfrihet, hävdar man. Det är en politisk lögn.

Inte ens Vänsterpartiet är emot valfrihet inom välfärden. Det finns långt många fler driftsformer än företagande. Den som känner ett djupt engagemang för att upprätthålla valfriheten inom välfärden och tjäna allmänintresset kan exempel bilda kooperativ eller starta andra typer av icke-vinstdrivna organisationer. Det är dock naturligtvis inte välfärdsentreprenörerna intresserade av. Vilket understryker att deras verksamhet först och främst drivs för att generera vinst åt ägarna. Inte om att utbilda barn, vårda sjuka eller sörja för de äldre.

Valfriheten har kapats av nyliberaler som gjort valfrihet synonymt med vinstuttag.

Vänsterpartiet har genom att tvinga fram en utredning och ett löfte om begränsningar bidragit till att återta valfrihetsbegreppet från nyliberalerna.

Det är något att vara innerligt tacksam över.

Mer läsning

Annons