Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välgörenhet eller människovärde

/
  • Det har blivit allt svårare att få personlig assistans. 2003 beviljades sju av tio nyansökningar om assistans av Försäkringskassan. Under 2013 beviljades bara drygt fyra av tio nyansökningar. Bilden visar en demonstration för rätten till personlig assistans 2002.

Tanken med personlig assistans är väldigt fin. Det handlar om alla människors rätt att delta på samma villkor i samhället. Att funktionshindrade ska kunna leva som alla andra. Men i dag förhindras många funktionshindrade denna möjlighet.

Annons

LSS, ”lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade”, infördes 1994. Syftet med lagen var att människor med funktionsnedsättning skulle garanteras goda levnadsvillkor, försäkras ett människovärde. Lagen innebar bland annat att en hel massa människor beviljades personlig assistans. Det vill säga, de funktionshindrade fick friska armar och ben som hjälp. Sedan dess har kostnaden för personlig assistans ökat. Betydligt mer än vad lagstiftarna hade räknat med. Det första året var kostnaden för assistansersättningen 2 miljarder kronor, 2013 var kostnaden uppe i 27 miljarder kronor. Den här branta kostnadsutvecklingen har lett till att Försäkringskassan dragit i handbromsen. Det har blivit allt svårare att få personlig assistans. 2003 beviljades sju av tio nyansökningar om assistans av Försäkringskassan. Under 2013 beviljades bara drygt fyra av tio nyansökningar, uppger SVT som tagit del av statistiken.

Enligt lagen ska de som har assistans utredas på nytt vartannat år. Något som är en källa till oro för de assistansberättigade, en oro som är befogad. Enligt SVT resulterar var tionde omprövning i att den omprövade förlorar sin rätt till assistans. Något som drar undan benen, armarna, för den funktionsnedsatte. I stället får hen söka sig till kommunen för hjälp, men kommunens hjälp räcker sig inte särskilt långt. Så då kvarstår för den funktionshindrade att förlita sig på gratishjälp från anhöriga, och hamna i en tacksamhetsskuld om och när andra människor visar välvillighet. Välgörenhet alltså. I takt med detta försvinner människovärdet, rakt ned i slasken.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) säger till tidningen Dagens Omsorg att regeringen kommer att tillsätta en utredning som ska se över personlig assistans och andra LSS-insatser, dessutom ska Socialstyrelsen få i uppdrag att se över hur det gått för de personer som förlorat sin assistans. Den översynen ska vara klar i höst. Det här är viktiga åtgärder, inte bara för Åsa Regner och socialdemokraterna, utan främst för de assistanssökande och deras anhöriga.

Vi måste ha ett system som bygger på rättssäkerhet, rättvisa och människovärde. Vi ska vara stolta över reformen LSS, därför måste vi värna den, inte urholka den.

Mer läsning

Annons