Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstervåg i Grekland

/

I valen i de västliga demokratierna de senaste åren har det varit en högervåg. Den har dock ofta berott på att valdeltagandet varit lågt. Detta eftersom många väljare som sympatiserar med partier till vänster, eller är arbetare eller lågutbildade, inte röstar.

Annons

I exempelvis Tysklands val röstade bara drygt 70 procent av väljarna, mot 77 procent i valet för fyra år sedan. Inte ens länder med vänstersegrar, som Norge, går det att glädjas över. Det borgerliga Senterpartiet ingår ju där i vänsterblocket och gynnar det.


Valet i Grekland i söndags utgjorde ett slags undantag som bekräftar regeln med högersegrar. Att det socialdemokratiska Socialistpartiet Pasok ökade till drygt 43 procent och tack vare valsystemet fick egen majoritet i parlamentet gick på tvärs mot valvinden i andra länder.

Det sedan 2004 regerande borgerliga Ny Demokrati, som utlyste nyvalet, fick vidkännas en stor valförlust. Partiet, och ledaren Kostas Karamanlis, kom till makten 2004 efter en valseger med 45 procent av rösterna. I söndagens val fick partiet bara knappt 35 procent av rösterna. Det var partiets lägsta stöd på 35 år.
Det var bland annat det senaste årets ekonomiska kris som fällde Karamanlis regering.

Ekonomi var den dominerande valfrågan på ett sätt som den inte varit på länge.
Även andra valfrågor var till nackdel för Ny Demokrati, som korruption, uppmärksammade skandaler och dålig hantering av de stora bränderna.

Pasok, och ledaren Giorgos Papandreou, gjorde sitt bästa valresultat på flera val. Partiets främsta vallöfte är att genomföra ett stimulansprogram på motsvarande 30 miljarder kronor för att få fart på konsumtionen. Det ska delvis finansieras med höjda skatter för de mest välbeställda. Att motverka korruption är också ett mål.

Att få rätsida på grekisk ekonomi blir dock inte lätt. Underskottet i statsbudgeten är stort, dubbelt så stort som eurons regelverk medger.
Om den grekiska vänstersegern är en del av en ny vänstervåg som leder till rödgrön valseger i svenska valet 2010 återstår att se.

Mer läsning

Annons