Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård för alla?

/
  • President Obama lovar en sjukvårdsreform redan i år. 47 miljoner amerikaner saknar sjukförsäkring, ett väldigt svek enligt Obama. men motståndet är starkt.

När Michael Moore seglade i väg till Kuba med några skadade från 11 september, som inte fått eller inte haft råd med vård i hemlandet, lyftes den eländiga och avskiljande sjukvården i USA fram i all sin skröplighet.

Annons

 

47 miljoner saknar sjukförsäkring och de gör bäst i att hålla sig friska. En operation, utan försäkring, kan rasera hela den privata ekonomin, i den mån den sjuke alls blir mottagen på sjukhuset. En grotesk ordning, illustrerad med lika skrämmande som bisarra exempel, varav Moores tillhör de bästa, eller värsta.

På Kuba blev det bot, vård och bättring. Gratis. Men de friska sågs näst intill som landsförrädare när de klev i land hemma. Bättre sjuk och amerikan än frisk och botad på Kuba.

Världens rikaste land och den största ekonomin, även om den knakar, värnar inte sina medborgare och erbjuder inte sjukvård för alla till en rimlig kostnad.

I stället mjölkar privata vårdföretag dollar ur företag och enskilda. Världens dyraste sjukvård, utan att garantera ens en hygglig vård för många utsatt.

Så kan vi inte ha det, har några demokratiska presidenter förklarat.

Bill Clinton, som hade ett sjukvårdsprogram högt på sin agenda, misslyckades. Barack Obama tänker lyckas.

Han driver på hårt och lovar att en reform i år. USA kan inte svika 47 miljoner av sina medborgare, förklarar han gång på gång, utan att makteliterna låter sig övertygas.

Obama sätter in reformen i ett större sammanhang; utan förändring kan USA inte ta sig ut ur krisen.

14 000 medborgare ställs utanför försäkring, varje dag. Snart 50 miljoner utanför. Det går varken att förklara eller försvara. Men republikanerna, ständigt motståndare till varje förändring som gör livet lättare för de fattigaste, håller emot; hur skall Obama finansiera denna väldiga omställning?

På sikt blir sjukvården både billigare och bättre, lovar presidenten. Men det viktigaste förblir ändå att vården omfattar alla.

Det har USA råd med.

Mer läsning

Annons