Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är vi inte mer förbannade på USA?

Annons

I lördags bombades ett sjukhus i den afghanska staden Kunduz och över tjugo människor dog, däribland tre barn. Bomber föll från himlen. Patienter brändes till döds i sina sängar, läkare och sjuksköterskor dog. Sjukhuset drivs av Läkare utan gränser och bomberna som föll kom från amerikanska plan. Amerikansk militär erkänner nu att man av misstag bombade sjukhuset och tillsammans med Nato och afghanska myndigheter har man lovat att utreda händelsen.

Händelsen? Det är svårt att se annat än att detta rör sig om ett glasklart brott mot Genèvekonventionen – som är till för att skydda civila i krig – och att det är fråga om krigsbrott. Krav kommer nu från Läkare utan gränser att attacken mot sjukhuset måste utredas av Den internationella kommissionen för undersökande av fakta. Det är en kommission som existerat sedan 1991 men som få känner till.

Ordföranden för Läkare utan gränser, Joanne Liu, höll i måndags ett upprört tal om bombningarna och menade att det måste till en oberoende utredning av massakern. Hon sade bland annat: ”Trots att Kommissionen har funnits sedan 1991 har den ännu inte använts. Det krävs att en av de 76 signatärerna begär en undersökning men hittills har regeringar varit alltför artiga eller rädda för att skapa ett prejudikat. Verktyget existerar och det är dags att det används. Det är oacceptabelt att stater gömmer sig bakom informella överenskommelser, gentlemen’s agreements, och därigenom skapar en miljö där allt är tillåtet och straffrihet råder. Det är oacceptabelt att bombningen av ett sjukhus och dödandet av patienter och personal kan avfärdas som ’oavsiktliga skador på civila mål’ och avfärdas som ett misstag.”

Det skulle alltså räcka med att Sverige, som ett av de länder som ingår i Kommissionen, kräver att en utredning görs. Vågar den svenska regeringen det?

Stormakterna går vanligtvis fria från moraliskt och rättsligt utkrävande av vad de gör. Det som är så enormt störande är att västvärldens moral är så selektiv när det gäller stormakter. Ryssland begår handlingar som strider mot folkrätten och får ofta och med rätta hård kritik för det. Men USA slipper för det mesta kritik. Den flyktingkris som nu skakar Mellanöstern har sin yttersta grund i den folkrättsvidriga amerikanska invasionen av Irak 2003 som fick landet att klappa ihop. Ur kaoset föddes en våg av terrorism, i synnerhet i form av Den Islamska staten. Men det är som om detta grundfaktum inte tas med i analysen av flyktingdramat – och det har inte minst lett till att USA varit ytterst restriktivt med att ta emot flyktingar från Mellanöstern, vilket det borde vara USAs skyldighet att göra.

Men inte bara det. Det är fullständigt häpnadsväckande att det globala krig med drönare som amerikansk militär, med Obamas välsignelse, bedriver sedan flera år tillbaka, så pass sällan debatteras. Amnesty har förgäves försökt uppmärksamma detta drönarkrig som skördar mängder av oskyldiga liv. Förra året berättade Dagens Nyheter om den undersökning som människorättsorganisationen Reprieve gjort. Till exempel: ”24 personer rapporteras ha blivit dödade eller attackerade flera gånger i Pakistan. Attacker som missade målet dödade 874 personer, varav 142 barn.” Eller: ”17 personer rapporteras ha blivit dödade eller attackerade flera gånger i Yemen. 273 andra dödades.” Och så vidare.

Det är svårt att se annat än att det amerikanska drönarkriget utgör ett krigsbrott. Oskyldiga civila dödas i attacker som av USA beskrivs som exakta precisionsbombningar. I Jemen bistår nu USA med information till den arabiska koalition som bonbar civila – vilket lär orsaka ytterligare en flyktingvåg.

Varför saknas upprördheten över detta? Varför är det så mycket lättare för medierna att exploatera rädslan för ryska ubåtar (som dessutom aldrig hittas) än att ropa högt om den amerikanska stormaktens utsläckande av civila människors liv? I hög grad beror det naturligtvis på att stora delar av västvärlden är djupt amerikaniserad. Vi blundar.

Men nu har Sverige chansen att följa uppmaningen från Läkare utan gränser och kräva en oberoende utredning av massakern i Afghanistan.

Gör det!

Mer läsning

Annons