Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför så tyst?

/
  • Misslyckades. Den avsatte honduranske presidenten,  Manuel Zelaya, lyckades inte efter två dagars medlingssamtal nå en överens-   kommelse med övergångsregeringen för att lösa landets politiska kris.

Carl Bildt, som vanligt på resa med behörigt avstånd från UD, har talat förmanande till Azerbajdzjans president, den diktatoriske Ilham Aliyev; hela EU oroas av gripandet av två dissedenter. ”Inskränkningar av mänskliga rättigheter och friheter”, summerade utrikesministern.

Annons

 

Inga invändningar möjliga mot Bildts kritik. Dikatorn styr och ställer i sitt lilla land, livet ut. Han har gjort sig till ledare på livstid, och i den tidsrymden inget utrymme för demokrati, yttrandefrihet eller fria val.

Men genom landet sträcks en oljeledning, som skänker det västliga Europa energi och värme. Aliyev låter pumpa upp olja tillräckligt för att hålla sin regering och sitt hov på gott humör.

Bildt talar till en diktator men tiger inför en annan; militärkuppen i Honduras har inte nått fram till EU. Annars finns här allt som inskränker ”mänskliga rättigheter och friheter”.

Den valde presidenten Manuel Zelaya slets upp ur sin säng och flögs ut ur landet, iförd pyjamas. Kuppmakarna, hela det miltära, kyrkliga och industriella etablissemanget, förklarade Zelaya olaglig och installerade en quisling, Roberto Michelletti, som president.

Den nya ordningen upprätthålls med kpistar och soldater på gatorna. Inga demonstrationer tillåtna, tidningar stängs, tv-stationer släcks ner, utegångsförbud; en förlegad, men typisk militärkupp. Som Chile 1973.

Hela Latinamerika protesterade och från Washington ganska hård kritik, med viss öppning för framtida kompromisser. En prövning för Obama, kan man säga. Och knektarna står ensamma och allt mer isolerade.

Förhandlingar om en fredlig återgång till demokrati och återinsättande av den laglige presidenten har kört fast. Kuppens män avvisar föraktfullt varje försök att hitta lösningar. Inbördeskrig därför närmare för varje dag.

Mer läsning

Annons