Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världs­medborgaren Jämtin

Annons

Jo, det kan nog bli bra. Carin Jämtin är en kunnig och ideologisk partivän. Om hon bara lyckas med sitt uppdrag, att hålla ihop ett mycket splittrat parti, blir hon ett bra komplement till mustaschen Juholt. (Fast visst är det konstigt, att det behövs en mustasch för att bli partiledare? Som om hälften av medlemmarna inte räknas.)

Men det där med butlern i tunnelbanan kändes inte så fräscht. I ett vad man kan förmoda desperat försök att locka storstadsväljarna föreslog Carin Jämtin tillsammans med sin oppositionsborgarrådskollega Ilijan Batljan under brinnande valrörelse att butlerliknande tjänster skulle införas i kollektivtrafiken. ”För att stockholmarna ska få tid att skratta och älska”. Men. Nej. Det lockade inte så många väljare. De som lockades av butleridén hade nog andra partier att lägga sin valsedel på, kan tänkas.

Men bortser vi från det snedsteget så har Jämtin en gedigen cv.

Med bakgrund som biståndschef vid Olof Palmes internationella centrum blev hon 2003 utsedd till biståndsminister i Göran Perssons regering. Hon var även en kort tid tillförordnad utrikesminister (efter Laila Freivalds och före Jan Eliasson). Och när Persson avgick, var Jämtin ett av de namn som nämndes som ny partiordförande. För att bättra på ert minne: det var på den tiden man frågade kvinnorna. Det var Margot, Ulrica och Carin som fick frågan. Alla tackade nej. Så ställdes frågan till Mona, som snällt tackade ja.

I alla fall. Sedan 2006 har Carin Jämtin varit oppositionsborgarråd i Stockholms stad. En tydlig och ofta stridbar sådan. Med hög status i partiet. Så, om Juholt är kusinen från landet är Jämtin världsmedborgaren. Med såväl storstads- som regeringserfarenhet. Ett hyggligt par.

Mer läsning

Annons