Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varsågod och rota runt

Annons

Så du ska genomgå en gynnundersökning under narkos. Och när du sedan ligger där nedsövd, då ges läkarstudenter möjlighet att genomföra undersökningar i utbildningssyfte utan att du vare sig informerats om att detta kommer att ske eller godkänt det hela. Om detta rapporterade Aftonbladet i går. Vilket inte alls är särskilt förvånande uppgifter.

För när det kommer till kvinnans kön förhärskar fortfarande en dikotomi i fråga om förhållningssätt.

När det handlar om de sexuella funktionerna är det fortfarande benen ihop som gäller. Fina flickor har inte sex efter eget behag utan efter en modell som behagar andra. Så har det alltid varit och så är det fortfarande. Kvinnor uppfostras fortfarande till att vara sexuellt passiva, vilket också skapar ett komplext förhållande till det egna könet.

Men när kvinnor går till gynekologen. Då ska däremot sekler av sexualförtryck som gjort förhållningssättet till kvinnans kön långt mer komplext än det skulle behöva vara kastas ut genom fönstret och könet blottas för att undersökas av läkare och barnmorskor, som vore det den mest naturliga saken i världen. En förvisso avsexualiserad situation, men trots detta en typ av medicinsk undersökning som är sammankopplad med både kön och könsuppfattning och som på intet vis är frånkopplad från de samhällsnormer som fortfarande förhärskar.

De två förhållningssätten framstår som ytterst motsägelsefulla.

I den del som handlar om sexualitet skolas kvinnan till att vakta sitt kön. I den del som handlar om anatomi förväntas kvinnor däremot bortse från de normer som i övrigt gäller i samhället för kvinnan och hennes förhållningssätt till sitt kön.

I det privata är en kvinnas kön det privataste av allt privat. I gyn-salen är hennes kön däremot en så publik plats att det inte ens anses krävas något medgivande för att genomföra en undersökning.

Gårdagens nyhet om förfarandet vid Östra sjukhuset i Göteborg visar att kvinnans bestämmande rätt över den egna kroppen fortfarande är liten. Till och med inom sjukvården.

Mer läsning

Annons