Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem betalar M?

/
  • HEMLIG. Fredrik Reinfeldt vill inte avslöja Moderaternas bidragsgivare och donatorer. Men regeringens mindre partier verkar nu beredda att ta strid för öppenhet, med reservation för KD. Partiet har inte bestämt sig.

Annons

”Samhällsbärare” och ”bidragstagare”. Begreppen myntades i valrörelsen, avsändare det moderata partihögkvarteret. Vi mot dom, som alltid i högerpropagandan. Ett lyckosamt budskap, väljarna gav den förenade högern nytt förtroende. Fyra år till med moderatregeringen, det räcker kanske för att bygga om landet.

Från ett starkt samhälle till ett skakigare, byggt på den enskildes ansvar. De sociala försäkringarna gröps ur och ersätts med direktiv från hårdföra byråkrater, med uppdrag att fösa ut sjuka och lata på arbetsmarknaden.

Riktade skattesänkningar hjälper till, den som ges några hundra mer i plånboken, när de förmögna kan räkna hem tiotusentals kronor, förmodas rösta rätt.

Den nytillsatte propagandageneralen upprepar Moderaternas centrala budskap; vi mot dom. Arbete eller bidrag.

Så smusslar han undan Moderaternas stenhårda motstånd mot öppenhet och genomlysning. Ett mörkande parti, om den egna ekonomin. Det är lättare att peka ut LO, som i den moderata propagandan betalar dyrt för politiskt inflytande.

Men den som tror på samband mellan storfinansen och högern, en historisk konstellation, saknar siffrorna. De förblir hemliga. Därför den givna frågan: Vad kostar Moderaterna? Är Reinfeldt till salu? Vem betalar för allt fler privatiseringar och utförsäljningar av gemensam egendom?

Bidragsgivare, som lyft in 80 miljoner på tio år i den moderata propagandan, skall hållas utanför offentligheten. Diskretion en hederssak, vänner emellan. Inga namn, inga företag, inga enskilda ska riskera att få sina namn i tidningen. Det kan ju oroa. Också en fråga om valhemligheten, brukar Fredrik Reinfeldt säga. Han får stöd av partivänner i San Marino, Schweiz och Malta. Också där full diskretion om bidrag.

Men Europas övriga höger är öppen, transparent. Inga hemligheter i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, länder där en starkare höger än Reinfeldts styr. I USA är allt öppet, enligt lag.

Men Sverige pekas ut av Europarådet, Transparency International och Institutet mot mutor; risk för korruption med hemliga donationer.

Nu ligger frågan hos KU och där kanske Moderaterna får söka stöd hos Sverigedemokraterna för hemligheterna. Åkessons bidragsgivare önskar full diskretion. Men Alliansen tre småpartier verkar nu eniga om att öppna upp. Orkar de stå mot Reinfeldt?

Mer läsning

Annons