Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem granskar den tredje kandidaten?

/

Annons

Blockpolitiken är nu mer cementerad än på Palmes och Fälldins tid. Statsministerkandidaterna Sahlin och Reinfeldt står mot varandra.

Men tänk om det finns en tredje kandidat, vid namn Maria Wetterstrand (MP)? Hon kan bli aktuell om Sverigedemokraterna, SD, kommer in i riksdagen.

Flera faktorer talar för att Wetterstrand som statsminister inte är helt osannolikt. En är att i förrgår kom en mätning från Synovate som visade att väljarnas förtroende för Wetterstrand ökat. Hon gick upp till andra plats bland partiledarna, från tidigare fyra.

En annan är att MP ligger över nivån från valet 2006 på 5,1 procent och har gynnats av att frågan om klimatkrisen är central. I Skops mätning i onsdags fick MP 8,6 procent och blev tredje största parti.

En tredje faktor är att Wetterstrands parti kritiseras knappt alls. Från de övriga i rödgröna blocket hörs inte mycket. Det gör det inte heller från höger. I partiledardebatten i riksdagen var de borgerliga partiledarna underdåniga mot MP.

Medierna, som gärna granskar S samt i viss mån regeringen, verkar inte orka med att granska MP. Sedan även V skärskådats i rödgröna blocket finns marginellt med sidutrymme och sändningstid kvar för att syna MP.

I valet 2010 är risken stor att huvudkandidaterna till statsministerposten från S och M och deras partier pucklar på varandra så hårt att många blir tveksamma till båda. Så har skett i val förut, exempelvis 1985 då Bengt Westerberg (FP) fick framgång.

Liberala Sydsvenskans ledarskribent Per T Ohlsson föreslog (25/10) en regering mellan MP, FP och C, om SD tar sig in i riksdagen och blir vågmästare. Ohlsson tänker sig nog att FP- eller C-ledaren ska leda en sådan, som ska stödja sig på M och delvis S.

Men om MP blir enda riksdagsparti som ökar i valet, kanske till 10 procent, kan partiet bli svårt att kringgå som regeringsbildare i ett oklart läge.

Möjligen har Wetterstrand och hennes parti nått formtoppen för tidigt. Andra partiers kritik av MP, och mediernas granskning av partiet, kan komma att tillta och försvåra en valframgång för MP.

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons