Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vann kyrkovalet?

Annons

Jag försöker traggla mig igenom siffrorna från kyrkovalet för att hitta en vinnare, kanske Sverigedemokraterna som satsade så hårt på en kyrka befriad från främmande element.

Eller finns segrarna i några reaktionära grupper, de som vänder sig bort i avsky och förfäran när samkönade lovar varandra evig tro och kärlek?

Jag hittade Miljöpartiet; dubbelt så stort nu som 2005.

Sverigedemokraterna, som gläds över påstådda väldiga framgångar, lockade blygsamma 2,84 procent, ett förfärligt misslyckande. Några borgerliga partier gick dåligt och Socialdemokraterna gjorde plus minus noll, ungefär.

Kanske skickar 2,84 procent någon av Sverigedemokraternas Gävlebor till Uppsala. Där kan de sätta sig tillsammans med andra motståndare till bögar och flator. Den gruppen samlade ihop 38 mandat av 251. Inte så mycket inflytande, men ideologin står stark, fundamentet vilar tryggt på Bibeln.

Eller som Berit Simonsson i Frimodig kyrka uttrycker det: ”vi är absolut mot samkönade äktenskap. Kyrkan kan inte ta sig friheter att välsigna det Gud inte välsignar”. Möjligen brister det tvärsäkra något med källhänvisningarna.

Och kyrkovalet förblir en perifer angelägenhet. Sådär 90 procent av medlemmarna stannade hemma, kanske för att de gått vilse bland partier och grupper som försäkrar att de står enade för en stark kyrka, ofta befriad från politiskt inflytande.

En i och för sig sympatisk tanke, men om kyrkan då lämnas över till mörkermän, bibelfundamentalister och främlingsfiender? Svår fråga, med osäkert svar.

Valets förlorare är annars tydligare; politiker som vädjade om flitigt röstande. Ingen lyssnade, ingen brydde sig. Den stora saken var tydligen att Mona Sahlin, och två ministrar, flög iväg till kalas på Mallorca. Det skulle de aldrig gjort före ett val som betydde något.

Mer läsning

Annons