Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vet du vad? Fråga Tord!

Till kaffet söndagmorgon brukar jag läsa Tord Bergkvists små tankar i den spalt han ännu har tillgång till i Gefle Dagblad. (Lyckligt nog har hans dotter nu lyfts in på den redaktörsstol han lämnade för några år sedan. En sorts lokal dynasti i den liberala rörelsen).

Annons

Tord brukar vara försiktigt kritisk mot regeringen, den ger inte tillräckligt till landets seniorer. Jag ansluter.

I söndags skrev Tord om journalister och den kritik, eller det gnäll, vi då och då utsätts för. En del av jobbet; inte mycket att säga om.

Mer då att reflektera över inför hans text om socialdemokratiska tidningar. Tord vet att:

"De korrumperade journalistiken genom att att vara hårt hållna av partiet. (Chefredaktörerna måste till exempel godkännas av partiet) och ett absolut krav var att s-tidningarna kraftfullt skulle driva s-politik i valrörelserna, på såväl ledar- som nyhetssidor.

Det var nytt för mig. Synd att Tord inte ger några exempel.

Så jag rannsakar mig, efter mer än 30 år som chef på en s-tidning, varav 14 som chefredaktör.

Godkändes jag av partiet? Vet inte, men av journalistklubben.

Fick jag stränga order att korrumpera journalistiken? Aldrig hört ett ord om att styra nyhetssidorna. Och det skulle aldrig journalisterna på den här redaktionen acceptera. De hade avsatt mig.

Var jag hårt hållen? Jag hade fria händer, men gärna kritik mot s-regeringarna, särskilt Perssons.

Fick jag mig nån uppsträckning? Nej, men några ord, ursäktande framförda, under EU-valrörelsen. Jag drev min linje.

Jag hör mig för bland kamrater; är ni korrumperade? Godkända? Styr ni nyheterna? Hårt hållna? Stönanden; kolla Bonniers i stället! Eller vilken liberal stiftelseägd tidning som helst.

Nästa söndag återkommer nog Tord med några exempel, namn och tidningar. Annars ger ju hans lilla spalt intryck av att vara styrd, kanske korrumperad och att han skriver så som ägarna viskat i hans öra.

Mer läsning

Annons