Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi klarar detta

/
  • Precis som Moderaterna konstaterar, kan Sverige mer.

Annons

Sverige behöver människorna som kommer till vårt land just nu.

Människorna som kommer till Sverige är huvudsakligen människor i 20 till 40 års åldern. Så har det varit länge. Det betyder också att många av de som kommer, är människor i arbetsför ålder.

Sveriges befolkning däremot, är åldrande, vilket innebär att allt färre kommer tvingas försörja allt fler. Det är en demografisk utveckling som kommer innebära stora problem för oss framöver.

I våras släppte Arbetsförmedlingen en prognos som visar att Sverige under de kommande 10 åren behöver en nettoinvandring på 64 000 människor per år, vilket i praktiken betyder en invandring på 90 000-100 000 per år. Detta för att vi skall kunna kompensera för det faktum att vi i Sverige föder allt färre barn.

Det betyder också att människorna som just nu anländer till Sverige, om de väljer att stanna, är en resurs.

Att ta emot människor som har asylskäl, åligger Sverige att göra. Människor som flyr krig, är inte först och främst en fråga om nationalekonomi eller demografi. Flyktingmottagande handlar om mänskliga rättigheter och internationella åtaganden. Men också om ren och skär anständighet, om solidaritet och empati.

Det går dock inte att analysera det som händer just nu rättvist, utan väga in även nationalekonomiska och demografiska aspekter.

I den akuta situationen kommer Sverige onekligen prövas. Människor måste ges tak över huvudet, barn ska gå i skolan, vuxna få svenskundervisning, utbildningar skall valideras och människor komma i arbete. Ett bra mottagande är viktigt för både den enskilde och för Sverige. Det betyder också bland annat att samtliga Sveriges kommuner nu måste börja ta sitt ansvar och ta emot de som kommer. På lång sikt, kommer dessa investeringar stärka Sverige.

Sverige kan, om vi vill, ge de som kommer en bra start. Vilket inte handlar om vare sig tillfälliga uppehållstillstånd eller att låta rika kommuner smita från sitt ansvar.

Sverige är bättre än så.

Det borde även samtliga av riksdagens demokratiska partier som just nu förhandlar om flyktingmottagandet vara.

Mer läsning

Annons