Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kommer att få betala dyrt

/
  • När den dåvarande landstingsledningen 2009 beslutade om att lägga ut städningen av länets sjukhus på entreprenad var det med ett uttalat syfte att det skulle såväl billigare som effektivare. Den första upphandlingen vanns av Coor, som lade ett anbud som innebar att städningen skulle göras 10 miljoner kronor billigare än när landstinget själva utförde den. Förra året var det dags för upphandling igen. Den vanns av ISS, som gick ned ytterligare 5 miljoner kronor i pris.

Självbedrägeri kan se ut på olika sätt. Det kan vara att man intalar sig själv att "jag besitter en grundkondition, så jag behöver egentligen inte träna", eller "jag städar i morgon". Självbedrägeri är det också när vi intalar oss själva att om vi betalar mindre för en tjänst så blir utförandet bättre.

Annons

LÄS OCKSÅ: Beordrar övertid men säger ändå upp personal

Den senare formen frodas hos de som har att fördela våra offentliga medel. Inte minst inom våra regioner/landsting och kommuner.

Hos Region Gävleborg är detta självbedrägeri mycket tydligt.

När den dåvarande landstingsledningen 2009 beslutade om att lägga ut städningen av länets sjukhus på entreprenad var det med ett uttalat syfte att det skulle såväl billigare som effektivare. Billigare blev det. Om effektivare innebär att mindre städning skulle utföras, så kan vi kanske enas om att det syftet också har uppnåtts.

Den första upphandlingen vanns av Coor, som lade ett anbud som innebar att städningen skulle göras 10 miljoner kronor billigare än när landstinget själva utförde den. Förra året var det dags för upphandling igen. Den vanns av ISS, som gick ned ytterligare 5 miljoner kronor i pris.

Detta samtidigt som kostnader och lönenivåer i resten av samhället har ökat. Men, på något konstigt sätt blir det alltså bara billigare och billigare att utföra städning i sjukhusmiljöer. Det är någonting som inte riktigt stämmer här.

För en tid sedan offentliggjordes ett brev som skickats till regionledningen från en före detta städerska som var mycket kritisk mot de arbetsförhållanden som i dag råder i landstingets/regionens lokaler, men som numer alltså utförs av privata bolag. Brevskrivaren beskrev stress, hård arbetsbelastning, hög personalomsättning och hög sjukfrånvaro. Hur anställda som ifrågasätter arbetsförhållandena sorteras bort och inte får fortsätta – och hur regionledningen satt i system att sälja ut städpersonalen till lägstbjudande. Och precis det är vad den rådande offentliga upphandlingstrenden av många tjänster innebär. Personalen på rad. Anbudsläggarna bjuder. Lågt, lägre, lägst. Auktionsförrättaren slår klubban i bordet. Lägst bud vinner.

Nu framkommer det att den senaste anbudsvinnaren, ISS, varslar ett tiotal anställda som haft i uppdrag att städa i landstingets lokaler. Något som inte borde förvåna regionledningen. Om ett företag säger sig kunna utföra verksamheten för fem miljoner kronor mindre än tidigare – då måste kostnaderna kapas någonstans, och den stora utgiften för ett städföretag är arbetskraft.

Men om vi inte tillåter städningen av våra sjukhus att kosta, så kommer andra kostnader att skjuta i höjden.

Sjukvården i länet har haft stora problem med vårdrelaterade infektioner, under förra våren drabbades fler än var tionde patient av en infektion. Något som ledde till att regionledningen fick upp ögonen för brister i städningen. Så när den nya upphandlingen skulle genomföras ställdes högre krav. Mer städning skulle utföras – men till ett billigare pris.

Hur det här går ihop är svårt att förstå. Det vill säga: om vi inte räknar in de anställdas villkor. De blir färre, och får en allt stressigare arbetssituation. Till slut krockar oundvikligen ambitionsnivån och priset. Vi kommer att få betala dyrt för den billiga städningen.

Att intala oss själva att vi skulle få mer och bättre städning för billigare pris. Det är inte trovärdig ekonomisk politik. Det är självbedrägeri.

LÄS OCKSÅ: Beordrar övertid men säger ändå upp personal

Mer läsning

Annons