Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kommer klara detta tillsammans

/

Annons

Regeringens tilläggsbudget ger landets kommuner 8,3 miljarder i resursförstärkning för att kunna ta emot de människor som kommer till Sverige. Medlen fördelas mellan kommunerna baserat på mottagandet i respektive kommun. För Gävle betyder det 66 miljoner kronor, Sandviken 58,2 miljoner, Ockelbo 7,2 miljoner och Hofors 15,3 miljoner kronor. Det totala resurstillskottet i tilläggsbudgeten är 11 miljarder och kommer även komma bland annat idrottsorganisationer och andra involverade i arbetet med mottagandet till del.

Att Socialdemokraterna till sist förstått att krona för krona inte är en hållbar linje och att hålla fast vid utgiftstaket omöjliggör en ekonomisk politik som sätter ansvaret för Sverige i främsta rummet, är bra. Men beskedet kommer sent. Och det borde inte ha krävts en situation som den förevarande för att regeringen skulle komma till insikt. Den ekonomiskpolitiska linje Socialdemokraterna låst fast sig vid, där maktkampen med Moderaterna varit viktigare än att skapa ekonomiskt utrymme för Socialdemokratisk välfärdspolitik, är en ohållbar linje. Det var den redan innan resursförstärkningar krävdes för ett värdigt flyktingmottagande.

Den akuta situationen måste lösas. Och det långsiktiga samhällsbygget upptas. De miljarder regeringen nu skjuter till skapar bättre förutsättningar för kommunerna att lösa de praktiska problem som de nytillkomna kommuninvånarna resulterar i. Vinstintresset i flyktingmottagandet måste bort. Att svenska kommuner dräneras på pengar för att flyktingmottagandet gjort till del av välfärdsbutiken, är oacceptabelt. Bostäder måste byggas. Den offentliga sektorn måste bemannas. Utbildningspolitiken är central. Innovationskraften måste stärkas.

Riksdagens demokratiska partier har ett enormt ansvar att axla. Nu är inte tid för ogenomtänkt, populistiska utspel för att blidka en rasistisk opinion i minoritet. Vad Sverige behöver, är partier och politiker som inser situationens allvar, och vilka krav den ställer på dem. Från denna skara kan vi räkna bort Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna.

Exakt hur ansvarslösa Moderaterna är, illustreras väl av partiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristerssons kommentar till Ekot rörande regeringens resursförstärkning:

"Jag tycker man ska vara mycket försiktig, att nu öppna upp för att göra helt andra reformer som man vill göra av olika skäl och att säga att dom måste inte vara finansierade överhuvudtaget, det tycker jag man ska vara otroligt försiktig med."

Ett människovärdigt mottagande är en långsiktig investering. Självfallet kräver det arbete Sverige just nu utför mer resurser än normalt. Självfallet är situationen i sig en utmaning. Men det betyder inte mer än att det nu ställs exceptionella krav på stat, landsting, kommuner och myndigheter och Sveriges organisatoriska förmåga.

De politiskt positiva effekterna är för övrigt redan uppenbara och synliga. Att människor söker sig till Sverige har trots allt lett till att Socialdemokraterna lyfter utgiftstaket och släpper på principen om finansiering krona för krona. Situationen visar också oss väljare tydligt vilka partier som är förmögna att ta ansvar. Och vilka som inte är det.

Vad som händer nu, stärker Sverige.

Tillsammans kommer vi klara det här.

Mer läsning

Annons