Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste kunna prata om levnadsvanor

Annons

Cancerfondens kampanj "Säg nej till cancer" har rullat i runt ett år nu. Men det var inte förrän man drog i gång sin folkhälsokampanj "30 dagar - 30 nej" som reaktionerna blev verkligt starka. Folk blev upprörda och Cancerfonden anklagades för att skuldbelägga cancerdrabbade och framställa cancer som ett livsstilsval.

I så fall finns skäl att vara upprörd även på landets sjukvård. Där ställs trots allt frågor om just levnadsvanor, så och även till cancerdrabbade. Har du solat? Har du solat solarium? Hur många gånger under ditt liv har du solat solarium? Använder du tobak? Dricker du alkohol? Hur ofta dricker du alkohol?

I dag vet vi att rökning står för runt 90 procent av alla fall av lungcancer, att solning riskerar leda till hudcancer och att cancerrisken ökar vid övervikt. Att vidkännas detta är inte samma sak som att skuldbelägga någon. För precis som Cancerfonden konstaterar, kan bara en tredjedel av alla fall förebyggas. Goda levnadsvanor är ingen garanti för att inte drabbas av cancer, och det är inte heller vad Cancerfonden hävdar.

Cancerfondens kampanj "30 dagar - 30 nej" satte fokus på cancerprevention. Det är i sig inte något dåligt. Att som kollektiv inte kunna vidkännas det faktum att vissa levnadsvanor ökar risken för att utveckla olika typer av cancersjukdomar är att ignorera forskning på området.

Att Cancerfondens kampanj gjorde människor förbannade är däremot knappast konstigt. Cancer är en grym sjukdom. Att hålla någon i handen genom den ofta utdragna och plågsamma process som är cancer eller att själv drabbas är oerhört svårt. Det innebär också att frågan om prevention är känslig och lätt kan tolkas som just ett skuldbeläggande. Inte minst om man som Cancerfonden driver sitt preventionsarbete under parollen "Säg nej till cancer" där undertexten lätt kan ses som att den som inte säger nej, har sagt ja, och har sig själv att skylla för sin sjukdom. En tolkning väldigt många uppenbarligen också gjort, givet reaktionerna på "30 dagar - 30 nej".

Cancerfondens "Säg nej till cancer" och "30 dagar - 30 nej" existerar inte i ett vakuum. De existerar i en samhällskontext där cancer av okunniga framställs som något som helt kan väljas bort genom rätt kost och träning, trots att vad som går att påverka endast är sannolikheter. Även den som äter hälsosamt och motionerar och aldrig dricker, röker eller bränner sig i solen kan drabbas. Cancer existerar vidare också i en samhällskontext där medierna beskriver cancer i termer av "besegra", "vinna över" och den som överlevt gjorde det för att personen ifråga "kämpade". Trots att det enda du kan göra när du väl fått cancer, är att luta dig tillbaka och hoppas på att behandlingarna du får skall göra dig frisk. Vilken utgången blir av din behandling, kan du inte påverka över huvud taget genom vare sig positivt tänkande eller kämparglöd.

Med "Säg nej till cancer" och "30 dagar - 30 nej" har Cancerfonden därför hamnat fel, trots goda intentioner. Något som i grunden är märkligt, eftersom det trots allt handlar om en organisation som i sitt arbete möter såväl cancerdrabbade som anhöriga. Att reklambyråer plockar fram flåsiga kampanjer är en sak. Att Cancerfonden sade ja till kampanjerna som jobbades fram, är mycket mer svårbegripligt.

De upprörda känslor kampanjerna skapat tar fokus från organisationens i grunden viktiga arbete. Därför var också det enda rimliga att avbryta kampanjen "30 dagar - 30 nej", vilket man gjorde i torsdags. För tyvärr gör såväl "Säg nej till cancer" som "30 dagar - 30 nej" att Cancerfonden uppfattas som en av alla röster som framställer cancer som en tävling i vilken det koras vinnare och förlorare.

Det är dock inte samma sak som att vi inte borde prata om att delar av våra levnadsvanor faktiskt ökar risken för att utveckla cancer. Prevention är viktigt. Och människor behöver stöttning för att göra bra val. Annars skulle inte svensken röka, eller ha andra levnadsvanor som forskning sedan länge konstaterat ökar risken för att drabbas av cancer.

Mer läsning

Annons