Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste mota skräcken

Europa är en världsdel där rädslan nu tar allt större plats. Terroristerna har vunnit en viktig delseger.

Annons

När denna text skrivs har 34 dödsfall konstaterats efter tisdagens terrordåd i Bryssel.

Vid åttatiden på tisdagsmorgonen utlöste självmordsbombare kraftiga sprängladdningar på flygplatsen Zaventem utanför Bryssel, en stund senare inträffade även explosioner vid tunnelbanestationen Maalbeek, ett par hundra meter från EU-kommissionen och ministerrådet. Över 30 personer dödades och mångtalet fler skadades. Sorgen hos de anhöriga måste vara obeskrivlig. Rädslan hos oss alla är högst påtaglig.

Bryssel, Europas politiska nav, är ett tydligt mål för terroristattacker. Den som vill skada Europa, har mycket att vinna på att sikta in sig på just Bryssel. Symbolvärdet är enormt.

Samtidigt överöses vi av obekräftade uppgifter från alla håll. Vid tillfällen som dessa måste vi orka värna källkritiken. Vi bör akta oss för att sprida uppgifter vi inte vet avsändaren av, rykten eller rena spekulationer. För ryktesspridning tenderar att öka rädslan, och ett samhälle där rädslan får fäste är något vi verkligen bör vara rädda för.

För det är just rädsla och kaos som är terroristernas mål. Rädslan i sig kan leda till än farligare scener än de vi redan sett. Vi beväpnar oss, blir rädda för varandra, bygger upp motsättningar. Skyndar oss att stifta lagar som rundar demokratin. Vi skapar ett totalitärt samhälle där den ideologi som terroristerna grundar sig i får fotfäste.

Då har terroristerna vunnit.

Att Europa nu ökar säkerheten vid offentliga platser som flygplatser och kollektivtrafik är nödvändigt. Inte bara för möjligheten att stoppa eventuella framtida terrorattentat, utan även för att människor måste få känna trygghet. Känna att myndigheterna tar deras oro på allvar.

Vi måste mota skräcken. För många av oss kommer det att ta tid, men vi måste åter få känna oss säkra när vi reser, i tunnelbanan, på flygplatsen. Känna oss säkra i mötet med andra människor. Det är det enda sättet vi kan bekämpa terrorismen.

Mer läsning

Annons