Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tackar för den mediala revolutionen

/

För ett halvår sedan löpte socialdemokratin gatlopp och inte minst partiledare Juholt. Ingen media granskade regeringen kritiskt. Sedan dess är det ett nytt politiskt landskap.

Annons

Kanske inte i opinionssiffrorna än, men väl i medias syn på sitt uppdrag. För nu granskar de regeringen också, och det hårt. Och Löfven har fortfarande smekmånad.

Statsministern har haft medialt jobbigt på sistone. Moderaterna har visst inte bekämpat apartheid. Han fick löpa gatlopp för utspel om en pensionsålder vid 75, alldeles oavsett vad han egentligen sa. Sedan har han i stort sett struntat i såväl Södertäljes problem när 1 200 Astra Zeneca-jobb försvinner, som när en mordvåg drar över Malmö. Hans kommentar att Sverige var det enda landet i Europa med överskott, när så inte ens är fallet för Sverige och Norge och Schweiz haft det länge, och hans skarvande om arbetslösheten börjar bli plågsamt skilt från verkligheten.

Till det kommer många andra statsråd med problem. Björklunds aversion mot läsplattor i skolan är ju fullt i klass med Uusmanns uttalande om att internet var en fluga. Han har dessutom börjat göra grava faktafel på det enda område som han verkar kunna – skolan. Det är ungefär som när Juholt gör faktafel på försvarspolitik – inte bra!

Anders Borgs upphöjda mediala position börjar också skaka betänkligt. När han säger att vi har minst klyftor av alla länder kan OECD direkt lista Norge, Danmark, Tjeckien, Slovakien och Slovenien som har mindre klyftor. Också andra faktafel om bland annat europakten har gjorts. Det intressanta är inte att han gör faktafel, det gör alla. Nej, det intressanta är att media uppmärksammar dem, även när de görs av Borg.

Att dessutom Maria Larsson blev fullständigt överkörd i Sveriges Radios Lördagsintervjun, avslöjad med hur mycket faktafel och kunskapsluckor som helst, visar på en ny mediakultur. Alliansfrittsverige.nu gör ett bra jobb i att lista misstag, men det intressanta är att alla stora medier nu börjat göra en granskning av regeringen värd namnet. Det som faktiskt är deras jobb.

Det är ingen Löfveneffekt vi ser. Det handlar om dåligt samvete och kanske det berömda paradigmskiftet. Paradigmet att regeringen gör allt rätt och aldrig har fel, har motbevisats lite för många gånger – anomalierna haglar. Då gör äntligen media det som forskningen i sådana lägen hade gjort långt tidigare – man följer Kuhns paradigmteori, lämnar det gamla paradigmet och låter en vetenskaplig revolution ske – ett. Vi tackar för den mediala revolutionen. Äntligen!

Ursula Berge

Mer läsning

Annons