Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ha sex

/

Hur länge ska vi leva i föreställningen om att åtta timmars arbetsdag är av Gud givet och fastslaget i sten?

Annons

Vi arbetar effektivare, produktionen ökar. Våra löner ökar med några hundralappar varje år, men vår arbetstid är orubblig. Sedan 1919 räknar Sverige industriarbetsdagen som åtta timmar. 40-timmarsveckan infördes 1971 (innan dess arbetade svenskarna även lördagar). Fem veckors semester har vi haft sedan 1978. Sedan dess har svenskarnas arbetstid legat still. Som om åtta timmars arbetsdag är en naturlag.

Det är den dock inte. Det går att förändra. Om viljan finns.

I Göteborg finns den viljan. Åtminstone i kommunledningen och på Svartendalens äldreboende. På äldreboendet pågår försök om sex timmars arbetsdag, med bibehållen lön. "När man går hem för dagen är man varken trött i huvudet eller i kroppen", säger undersköterskan Jennie Anttila till tidningen Kommunalarbetaren. Men det är inte bara i Göteborg som tankarna på förkortad arbetstid finns. Bland annat på universitetssjukhuset i Umeå, ortopedkirurgiavdelningen i Mölndal, Toyota Center i Mölndal och sökoptimeringsföretaget Brath i Örnsköldsvik har tanke redan blivit handling.

Men det krävs ett bredare tag, en samstämmighet bland arbetsmarknadens parter och politiker, så pass att sex timmars arbetsdag blir norm.

Jag skulle påstå att ingen klarar av att arbeta effektivt åtta timmar i sträck. Åtminstone inte i de arbeten där det krävs tankemöda. Arbetet skulle bli mer fokuserat vid en kortare arbetsdag. Det bör också påpekas att arbetstidsförkortningen inte nödvändigtvis måste ersättas timme för timme. Med flexiblare arbetspass, där vissa arbetar förmiddag, andra eftermiddag, kan mycket vinnas.

Men den stora vinsten blir de anställdas arbetsmiljö. Hälsovinsten. Med kortare arbetstid hinner de anställa med fritidssysselsättningar, hem och familj. Livet består inte bara av äta, sova, jobba. Med förbättrad arbetsmiljö finns också möjlighet att fler personer orkar jobba längre i livet. Vilket många förståsigpåare nu menar att vi måste.

Dessutom: med friskare anställda och fler i arbetslivet minskar utgifterna för sjukvård och a-kassa, samtidigt som skatteinkomsterna ökar. Det blir såklart en kostnad för samhället på kort sikt, men ett bättre, och rikare samhälle på lång sikt.

Men även arbetsgivarna har att vinna på en effektiviserad arbetsdag.

"Om de anställda mår bra, så gör de ett bra jobb. Folk söker sig till oss för att de vill ha sex timmars arbetsdag. Vi får helt enkelt fler ansökningar, ett större urval, och kan välja bland de bästa", säger Maria Westling, Braths vd till Svenska Dagbladet.

I Göteborg säger Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar till Kommunalarbetaren att sextimmarsförsöket på Svartendalens äldreboende inte handlar om att göra ekonomiska vinster, utan om helt andra värden. "Det handlar om att vården får bättre kvalitet när anställda mår bra".

Och båda dessa arbetsgivares erfarenheter är väl något som även andra arbetsgivare, såväl offentliga som privata, bör fundera kring? Det kan inte vara fastslaget i sten att arbetsdagen ska vara åtta timmar. Vi måste våga ställa om.

Mer läsning

Annons