Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Via tv vet vi allt om USA

Annons

Snart är det presidentval i USA igen. Förra gången var valet det mest välbevakade någonsin i svenska medier. Det rapporterades nästan lika mycket från presidentvalet 2008 som från svenska valrörelser. Varför?

Medierna kom med förklaringar. En svart man eller kvinna kunde bli ena partiets kandidat, vilket aldrig hänt förr. En sittande president eller vicepresident försöker inte bli omvald, vilket inte skett på länge. USA är den enda supermakten. USA är världens största ekonomi.

Trots förklaringarna dröjde en känsla kvar att den stora bevakningen av USA-valet berodde på något mer. Min teori är att det populärkulturella utbudet är förklaringen. Med det menas serier och filmer som sänds på tv. Bland dem är amerikanska dominansen enorm. Det bidrar till att den svenska publiken har god kunskap om det amerikanska samhället.

Visserligen är det vi ser på tv om USA dramatiserat. Men geografi, samhällets konstruktion och livsstil, har vi blivit förtrogna med. Detta även om en del skiljer mot svenska förhållanden, som jurysystem i domstolar, dödsstraff, utbrett ägande av handeldvapen och en del annat.

Det går att se på vilken tv-tablå som helst, eller utbudet av nya filmer, att den amerikanska dominansen är stor. Det gör att vi är förtrogna med USA, även om vi inte lever där.

New York med Manhattans skyskrapor, Los Angeles med omgivande kullar och motorvägar, San Francisco med backar och spårvagnar, regniga Seattle med färjor, Boston i nordost med många ättlingar från Irland, soliga Miami med sandstränder.

När det talas om att Demokraternas presidentkandidat leder i staterna vid västkusten och i nordost och republikanska kandidaten i södern och western begriper vi vilka områden det gäller. Vi förstår också vilka väljare som bär upp dem.

De som kör europeiskt och miljövänliga Toyota Prius vid västkusten och i nordost är basen för den förra. De med cowboyhatt och revolver i hölstret körandes pickupp i bibelbältet bär fram den senare.

De svenskar som har ett genomsnittligt tv-tittande, eller mer, kan inte ha undgått att ha bekantat sig med det amerikanska samhället. Att följa ett amerikanskt presidentval känns därmed naturligt.

Genom åren har det figurerat många presidenter på tv och i filmer. En serie, Vita huset (West wing), handlade bara om det.

Samhälle och politik i länder nära belägna Sverige är svenskar nästan inte alls bekanta med. Men så är det nästan inga tv-serier från länder i Europa i svensk tv, med undantag för några från de nordiska grannländerna och Storbritannien.

 Robert Sundberg

Mer läsning

Annons