Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ni överleva?

/

Annons

Socialdemokraterna är inte längre det största partiet i Sverige. Det förvånar inte någon. Utom möjligtvis kanske Socialdemokraterna.

Mona Sahlins politiska testamente som levererades i lördags visar varför det fanns många goda skäl för väljarna att överge socialdemokraterna. För några djupgående tankar om Socialdemokratins framtid har uppenbarligen inte funnits inom det ledande skiktet och några idéer bortom den borgerliga dagordningen har inte varit del av tankeprocessen. Vad Mona Sahlin lade fram i lördags är ett testamente som egentligen bara kan tjäna ett enda syfte; som checklista över vilken typ av politik Socialdemokraterna inte ska driva.  

Vill Socialdemokraterna vinna nästa val måste man välja en partiledare som kan föra in socialdemokratin i den samtid man helt förlorat kontakten med. Den ledaren kan under inga omständigheter heta vare sig Sven-Erik Österberg, Veronica Palm eller Mikael Damberg. 

Socialdemokraterna behöver en intellektuell ledare med skit under naglarna. En ledare som både industriarbetare och akademiker kan identifiera sig med. En ledare som kan lyfta in partiet på en bana så långt bort som möjligt från den följa Moderaterna-lek Sahlin anser att partiet bör ägna sig åt. Socialdemokraterna måste sluta snegla på motståndet och börja blicka framåt. Det är dags för partiet att gå sin egen väg. Inte andras. 

Inom bara några dagar kommer industriarbetare och akademiker förenas vid köksbord runt om i landet tack vare ett socialdemokratiskt folkhem som gjort det möjligt även för arbetarbarn att studera på universitet och göra sin klassresa. Få partier har samma goda förutsättningar att företräda landets samtliga samhällsgrupper.

Sverige är en socialdemokratisk samhällskonstruktion som kan förfinas. Och ingen är mer kvalificerad att utföra det arbetet än arkitekten bakom denna konstruktion.  

Stockholm är fyllt av lantisar som inte bara gjort en geografisk resa. I förorterna lever människor som ännu väntar på en inträdesbiljett till den svenska gemenskapen. I Sverige finns sjuka, arbetslösa och handikappade som behöver en politik som fungerar även för dem. 

Sverige är ett land befolkat av individer som borde vara s ocialdemokrater men som inte är det. Och det handlar faktiskt bara om en illa skött s ocialdemokrati med dåligt självförtroende. 

På partiets hemsida kan man läsa att Socialdemokraterna nu ska förändras. Enligt Sahlin är Socialdemokraterna rastlösa reformister. Men alla vet att det inte är sant. Inte längre. Vägen tillbaka kommer bli mycket längre än vad Socialdemokraterna tycks förstå.  

När Socialdemokraterna väljer sin nästa partiledare avgör man också sina chanser till överlevnad. Finns den insikten inom partiet? 

Mer läsning

Annons