Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitsippornas krig

/
  • Ifrågasatt. Det är turbulens inom Kristdemokraterna. Partidistriktet Stockholms län kräver Hägglunds avgång, liksom Uppsala län. Samtidigt uttalar flera distrikt, bland annat Gävleborg, sitt stöd för Hägglund.

Annons

Drevet går mot Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund. Blåsten kommer inte från illvilliga medier och oppositionspolitiker utan inifrån partiet.

Partidistriktet Stockholms län kräver Hägglunds avgång, liksom Uppsala län. Samtidigt uttalar flera distrikt stöd för Hägglund.

I Uppsala är partiets kristna högerfalangen stark. Där har kyrkan Livets ord sitt fäste. En del aktiva i den är kristdemokrater. De har moralkonservativa, högerkristna åsikter, rörande äktenskap för homosexuella och aborträtten.

Liknande åsikter har en del andra i KD. Några av dem var med i det upprop mot partiledaren som på lördagen publicerades i Svenska Dagbladet. Den dagen var Hägglund med i Ekots lördagsintervju.

Han har, för att få partiet att passa in i borgerliga alliansen, slätat ut KDs profil. Det gäller bland annat familje-, abort- och äktenskapsfrågor. Det har partiets högerkonservativa falang ogillat.

Om Hägglunds kritiker med bas i Uppsala får som de vill skulle KD bli ett smalare, högerkonservativt parti. Det kan visserligen ge en säker väljarkår. Men den blir mindre än fyra procent. Partiet skulle då få lämna riksdagen.

De som är kritiska mot Hägglund, från högerkonservativt håll, har emellertid ingen bra motkandidat. Mats Odell har förts fram, men han är 64 år och har inte varit så framgångsrik eller känd trots sju år som minister.

För att Hägglund bör avgå talar att hans valförlust 2010 var lika stor som nu avgångna Maud Olofssons, med tapp på 15 procent av väljarna.

Det som talar emot att Hägglund avgår är att KD-ledare brukar sitta länge, att Hägglund kämpar för att sitta kvar och att Hägglunds kritiker bara är eniga i motståndet mot KD-ledaren men splittrade om annat.

I Svensk väljaropinions sammanställning av mätningar i september fick KD 3,8 procent. Utan borgerliga stödröster hade KD åkt ur riksdagen i fjol. Det är befogat att tala om kris för KD. 

Att en del av ett regeringsparti kämpar för att partiledaren, tillika socialministern, avsätts borde röna mer uppmärksamhet än det gör i KD-fallet. Hade det gällt S, om de regerat, hade rubrikerna varit stora om rosornas krig. Var är rubrikerna om KD-krisen och vitsippornas krig?

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons