Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxna måste ges anpassad utbildning

/
  • Viktoria Bernadotte och Daniel Westling på besök i SFI-klass.

Människor som kommer till Sverige får läsa svenska för invandrare, SFI.

Annons

Men precis som i fråga om så mycket annat numera, skiljer sig utbildningsutbudet runt om i landet. Det är ett problem, eftersom det innebär att människors kompetens förslösas.

Kommunerna är de som ansvarar för att anordna utbildning i svenska för invandrare. Studieplanen ska anpassas efter individens behov, vilket onekligen låter bra. Men som det ser ut nu, är så inte fallet.

I Gävle erbjuds ordinarie SFI, SFI för akademiker, SFI med yrkesinriktning och SFI för de med yrkesutbildning visar Ekots granskning av SFI. Så ser det dock inte ut över hela landet. Vilken kommun du bor i, blir direkt avgörande för vilken utbildning du kan få. Enligt Ekot erbjuder bara 20 procent av landets kommuner SFI för akademiker. Vad gäller yrkesinriktad SFI är siffran 30 procent.

Att erbjuda människor som kommer till Sverige individ- och nivåanpassad svenskundervisning, är att erbjuda människor en möjlighet att så snabbt som möjligt komma ut på den ordinarie arbetsmarknaden och arbeta med vad de faktiskt är utbildade för eller har erfarenhet av. Det i sig har den lyckliga bieffekten att det handlar om en ren samhällsinvestering.

Att det hela är en investering visar bland annat försöksverksamhet för läkare utbildade utanför EU, i form av snabbutbildning bestående i yrkesrelevant språkundervisning i kombination med praktikplats. För vissa yrkesgrupper är det direkt avgörande att så snart som möjligt återgå till sitt arbete, för att kompetensen och kunskapen man redan besitter skall kunna upprätthållas. Som i fallet med läkare.

Att små kommuner skulle kunna ha samma utbildningsutbud som Stockholm, kanske inte är realistiskt. Men genom samordning mellan kommuner, som redan förekommer, skulle förmodligen delar av utbildningsbristerna kunna avhjälpas. Och räcker inte detta, måste staten gå in och ge kommunerna det stöd som krävs för att SFI skall bli en ändamålsenlig verksamhet.

För Sverige, måste kunna bättre än så här.

Mer läsning

Annons