Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wanke och hans värld

”Las hindrar ungdomar och invandrare att få jobb”, skrev Thomas Wanke,

Annons

Företagarnas regionchef, i söndags. Illa om det vore sant, och värre ändå ”Las saboterar” och sist in, först ut är ”lika intelligent som om Lagerbäck skulle tvingas hålla Zlatan utanför landslaget till förmån för någon äldre spelare”! Ja, vem vill det, om det vore sant.

Wanke, och den organisation han så fullödigt representerar, vill ha bort Las för företag med upp till 50 anställda. Där måste chefen få bestämma allt och ha friheten att sortera ut de som inte duger.

Eller, likt Älvsbyhus i Vålberg, där direktören kräver att få sparka ut vem han vill för att driva företaget vidare. Om inte lägger han ner hela fabriken. Det är illa, och det är sant.

Men i Wankes värld förhindrar Las ”företagen att ställa upp med bästa laget”. Ja, ut med alla som inte platsar, och alla som inte står i givakt för chefen.

Wanke, och den politiska och finansiella höger han gör sig till klen talesman för, önskar stöpa om hela arbetsmarknaden. Maktfördelningen måste ändras i grund, Las monteras ner och direktören och företagsägare ges fria händer.

Inför hotet att åka ut först tror sig Wanke och andra skapa tystnad och disciplin på verkstadsgolven och i kontorens korridorer.

Den som inte fogar sig, har synpunkter på driften, eller har många sjukdagar, vet att han eller hon ligger illa till så fort det krisar. Las har till en del lindrat den ordningen och skapat ett någorlunda jämviktsläge på arbetsmarknaden. Det är detta Wanke vill komma åt.

Mer läsning

Annons