Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Yes we can"

/
  • Låglönearbetare i USA har under lång tid drivit en kampanj för höjda minimilöner. Nu föreslår demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton en höjning av minimilönerna från 7,25 dollar till 12 dollar i timmen.

"Det går att förändra". Det finns en enorm tillfredsställelse i den tanken. Den här tanken att även de trögaste system går att förändra.

Annons

Som det faktum att det äntligen ser ut som att det snart inte ska krävas tre jobb för en låglöneanställd i USA för att klara sin försörjning.

Det har varit en lång kamp, en hård kamp. Men nu säger till och med demokraternas favorittippade presidentkandidat Hillary Clinton att hon vill höja minimilönerna i landet. Och det ganska så rejält, från 7.25 dollar i timmen till 12 dollar i timmen. Det är inte i nivå med "Fight for 15-rörelsens" krav på 15 dollar i timmen, men ändå en rejäl höjning.

Republikanerna är såklart motståndare till den föreslagna höjningen. De varnar för att ökade lönekostnader skulle tvinga många företag att säga upp folk, eller driva dem i konkurs. Ni känner igen argumenten hos låglöneförespråkarna här hemma. Dock finns det erfarenheter från USA att ta del utav, från städer som redan har höjt sina minimilöner. Som till exempel San Fransisco, där ingen minskning av arbetstillfällen har skett, trots att de allra lägst betalda nu har en större chans att försörja sig.

Och det är helt naturligt. En höjning av inkomsten för dem som har det allra fattigast är något som i stort sett enkom leder till ökad konsumtion. Människor handlar mer mat, skaffar sig en större lägenhet, köper kläder. Kapitalet jobbar. Hjulen snurrar. Detta att jämföra med en ökning av inkomsten för toppskiktet i samhället, då ökade inkomster för denna grupp i stället tenderar att läggas på hög. Kapitalet arbetar inte, får inte de samhälleliga hjulen att snurra.

Så sent som i sitt State of the union-tal förra året förespråkade president Obama en höjning av minimilönerna till 10,10 dollar. Han fick såklart motstånd av kongressen, som till majoritet består av republikaner. Men han fick igenom en höjning som omfattade federalt anlitade entreprenörer. Och nu går hans eventuella efterträdare ut och föreslår en miniminivå på 12 dollar i timmen.

Det är inte de krävda 15 dollar i timmen. Men budskapet är att det går att förändra. Till och med något så statiskt som lägstalönerna i USA.

Till slut urholkar droppen stenen.

LÄS ÄVEN: En krossad dröm

LÄS ÄVEN: Standardlösningen som inte går ihop

LÄS ÄVEN: Urbota dumt förslag

Mer läsning

Annons