Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppen för koalition

Inom högeralliansen är man bekymrad över socialdemokraterna. Ska Mona Sahlin samarbeta med vänsterpartiet och miljöpartiet, eller med bara miljöpartiet. Framtiden får utvisa. I dag är socialdemokraterna i alla opinionsmätningar större än de fyra borgerliga regeringspartierna tillsammans. Ett hyggligt utgångsläge inför kommande val.

Annons

När Mona Sahlin i helgen utfrågades i Ekoredaktionens lördagsintervju gav hon svar på tal. Inför ett alternativt regeringsbyggande vill socialdemokraterna och Mona Sahlin samarbeta med ett eller två partier. Det kan endera bli ett samarbete med miljöpartiet ensamt eller en trepartiregering där Lars Ohlys vänsterparti också finns med.

Klara besked.

 

Historiskt har socialdemokraterna genom åren förespråkat en regering där man ensamt haft ansvaret. Nu finns öppningar för bredare lösningar. Detta omtänk är inte överraskande.

 

2006 gjorde socialdemokraterna sitt sämsta val sedan 1914. Trots en god konjunktur lyckades man inte lyfta sig till en ny valseger.

Strategiska misstag var legio medan högeralliansen envetet trummade in sitt budskap om enighet och jobben.

Utifrån detta perspektiv har det funnits anledning till självkritik och omtänk inom socialdemokratin, där de pågående rådslagen ute bland partimedlemmar och sympatisörer blir en avgörande komponent inför valet 2010.

Frågorna kring den framtida socialdemokratiska politikens inriktning har varit många, men en struktur börjar så sakteliga växa fram. Och den handlar om rättvisa och trygghet. Rättvisare skatter, rättvisa för landets pensionärer när arbete och pension ska beskattas lika. Inte ojämlikt som i dag. I fråga efter fråga bygger socialdemokraterna vidare för ett rättvisare samhälle.

 

Klart är att skatterna ska ses över. Alliansregeringen har gynnat de som redan har på

bekostnad av

dem som har det sämre. Förmögenhetsskatten kommer kanske tillbaka. Fastighetsskatten kan komma att justeras. Allt för en större rättvisa.

 

Socialdemokraterna kan just nu glädja sig åt en stabil väljaropinion på dryga 40 procent. Under tiden jobbar den moderatledda regeringen på med sitt systemskifte. Förhoppningen är att medborgarna ska se det goda i omställningspolitiken, men allt färre lyssnar. Reinfeldt och hans regering befinner sig i en återvändsgränd.

Frihet från den gemensamma välfärden är vad som torgförs. Rättvisa blir en fråga om hur stor plånbok du har. Inte något för var och en efter de behov man har av vård, omsorg eller utbildning.

Utifrån detta perspektiv är det märkligt att den borgerliga alliansen utmålar Mona Sahlin som ”ekonomisk idiot”. Ett slag under bältet som bara faller tillbaka på budbäraren. Förvisso har Mona Sahlin haft problem med sin privatekonomi, men det är historia. Och alla lär vi oss av våra misstag.

Det väljarna vill veta är vilka alternativ till alliansregeringens ekonomiska politik som socialdemokraterna står för, vad gäller a-kassa, sjukförsäkring och skatter. Vid vägs ände kommer rättvisa att stå mot orättvisa. Alliansregeringens kort är i detta fall är usla.

Mona Sahlin har alldeles rätt i att det behövs en socialdemokrati med nya visioner, som lyssnar och tar till sig vad människor önskar.

Rättvisa och välfärd ska återställas.

Det finns mycket att göra för Mona Sahlin och socialdemokraterna. Och hon har rätt i att en radikal socialdemokrati alltid måste vara i opposition mot orättvisor var de än finns i samhället.

 

Mona Sahlin gör rätt i att återupprätta det socialdemokratiska folkhemsprojektet med en rättvis fördelningspolitik och ett

mer jämställt

samhälle som grund.

 

Märkligt. Enligt mediauppgifter diskuterar fyra kända politiker att ställa upp för Sverigedemokraterna vid EU-valet nästa år. Två av dem sitter just nu i riksdagen för andra partier. Det känns något osmakligt. De två borde träda fram. Och inte smyga. Vill man tillhöra det främlingsfientliga sd ska man inte gömma sig och fiska i grumligt vatten.

Utanförskapet. Alliansregeringen håller stenhårt på sin jobblinje, men den blir allt ihåligare. Färre får jobb och fler blir arbetslösa. Under juli var det ytterligare 8 000 som hamnade i det utanförskap som regeringen gör allt för att motarbeta. Allt pekar mot en tuff höst. Inte bara för regeringen utan också för många på arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons