Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet EU gör livet lättare för kvinnor

Manuel Echeverría (S) betackade sig på debatt 25 mars för en moderat människosyn i EU. I dag svarar Magdalena Andersson och Ziita Eriksson (M): De 250 miljoner kvinnorna i EU behöver moderat politik.

Annons

Svar till

Manuel Echeverría delar inte Moderaternas och Moderatkvinnornas grundsyn. Det framgår tydligt i hans debattartikel 25 mars.

Det är kanske inte så förvånande, men ändå lite trist. Framför allt för de 250 miljoner kvinnor som finns i EU. För dem och deras situation väljer han att inte diskutera.

Men vi hävdar med bestämdhet att de parlamentariker som blir valda i juni kommer att ha stor betydelse för kvinnorna i EU:s olika länder.

Som det ser ut i dag är löneskillnaderna mellan män och kvinnor i EU ett stort problem. Estland och Cypern hamnar längst ner på listan med de största löneskillnaderna. Där tjänade kvinnorna 25 procent mindre än männen under 2005. Men kvinnor tjänar i genomsnitt mindre än män i alla EU-länder.

Därför är det viktigt att medlemsstaterna tar frågor om mäns och kvinnors villkor på allvar. För att Europa ska fortsätta att vara en konkurrenskraftig världsdel måste kvinnors kompetens tas tillvara. EU kan inte skapa jobb, men väl riva hinder för människor och företag som i sin tur kan göra det.

Dessutom, när Sverige blir ordförandeland 1 juli i år har vi en stor möjlighet att påverka och lyfta fram de frågor som är viktiga ur kvinnors perspektiv. Det är också ett utmärkt tillfälle att lyfta olika gränsöverskridande problem som är lättare att lösa överstatligt och i samverkan med andra länder.

Däremot har vi en enorm nytta av att samarbeta och dela med oss av erfarenheter och lärdomar. Genom ökad kunskap och förståelse för hur andra EU-länder fungerar och genom öppna gränser, får kvinnor och män tillgång till inte bara andra arbetsmarknader utan även kulturer, gemenskap och erfarenheter.

EU-samarbetet har medfört goda möjligheter för oss genom att vi kan flytta, utbilda oss och skaffa oss jobb i vilket europeiskt medlemsland vi vill.

Moderatkvinnorna vill att denna utveckling ska fortsätta. Sverige ska driva på i EU för att öppna marknader, ta bort handelshinder både inom och utanför Unionen, samt minska regelbördan för företagen.

Lyckas vi med det, så lyckas vi med all sannolikhet också förbättra för många kvinnor inom EU.

Sverige är en del av EU. Därför är det viktigt för oss alla att sätta oss in i de frågor som kommer att behandlas i detta vårt lands andra parlament och vilka representanter vi ska ha där.

Vilken politisk majoritet ska EU ha? Hur ska frågorna drivas? Mer eller mindre handelshinder? Mer eller mindre byråkrati?

Eller kort sagt – ett socialistiskt eller alliansstyrt Europa?

ordförande Moderatkvinnorna

ordförande Moderatkvinnorna Gävleborg

Mer läsning

Annons