Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna Limön, och läktaren

För några år sedan tog jag båten till Limön, och tillbaka. Det blev några timmar på ön, men tiden där kunde ha sträckts ett tag om båten hade gjort fler turer. För en evighet sedan vinglade jag av en annan båt, slog upp tältet och blev kvar över natten. Det kunde ha varit en midsommar.

Annons

Två besök på Limön på sådär 50 år. Och två landstigningar på Eggegrund. Det är för illa, där ute ligger två öar som förtjänar mer än några landkrabbors snabbvisiter.

Limön borde besökas varje år, också av den som saknar egen båt. Och nu, när staden skall vändas mot havet (säger Carina Blank) borde väl detta hav och dess öar göras möjliga att färdas och landstiga på?

Lite exploatering av Limön skadar inte; övernattningsstugor och lite större utbud i kiosken, eller förvandla den till en liten skärgårdskrog, ligger i linje med en sådan varsam och långsiktig utveckling.

Eggegrund smakar och andas som en ö i Medelhavet, men hur många Gävlebor har känt av alla dess dofter? Finns det ens någon båt som kör dit?

Kultur och fritid vill nu öppna upp skärgården, och skicka fler båtar tur och retur. Ett strålande förslag, särskilt satsningen på Limön. Där finns plats för fler än de som tar båten för en snabb dagsutflykt och de få som har en egen liten stuga därute.

Jag känner några lyckligt lottade, de tjatar alltid om att de skall ut på fredag och hem på söndagkväll. Limön tskrivs som ett paradis, trots att badvattnet är iskallt, året om.

12 miljoner över sex år är inte särskilt mycket, och pengarna räcker till en hel del. Men Blank har inga pengar, säger hon och ser därför gärna lite mer samarbete med båtklubbarna. Frivilligt arbete underlättar alltid för politikerna. Och det finns några goda lokala exempel, redovisade i söndagstidningen.

Men skall Limön göras mer tillgänglig för alla, och inte bara Gävlebor, krävs nog kommunala pengar. Kanske, fast något osäkert, finns det hos EU några fonder som kunde hjälpa till att göra hela Gävlekusten mer användbar, i bästa fall ända upp mot Söderhamn? Värt att undersöka, om det inte redan gjorts.

Och en annan sak; den stora satsningen på Strömvallen går vidare och om någon månad läggs ett reviderat förslag fram. Idrottshallen är flyttad till Estraden och hotellet högre, fast ”smäckrare”. Konserthuset knyts ihop med den nya arenan, krogen byggs ut och en repitionslokal finns med, som i ursprungsförslaget.

Om den opraktiska gamla läktaren finns med då, i original, vet jag inte. I bästa fall har också den gjorts ”smäckrare”, och modern.

Mer läsning

Annons