Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen kräver ny politisk skolledning

Kunskapsnämnden missade förra året budgeten med nästan 18 miljoner kronor.
Nu kräver oppositionen att den politiska ledningen för skolan ska avsättas.
– Socialdemokraterna måste anstränga sig att hitta en kompetent ledning, säger Riitta-Liisa Björk (M).

Kunskapsnämnden gick förra året back med nästan 18 miljoner kronor och bidrog därmed påtagligt till att kommunen gjorde ett förhållandevis dåligt resultat.

På söndag ska socialdemokraterna välja ny ordförande och vice ordförande sedan Klas Palmér tvingats avsäga sig ordförandeskapet på grund av utlandsarbete.

Någon stor förändring blir det dock knappast. Vice ordföranden Ann-Catrin Brockman, som i praktiken delat på ansvar och arvode med Palmé i ett komplementärt ledarskap, väntas formellt kliva upp ett pinnhål och bli ordförande medan Lars Karlsson, ledamot i nämnden, väntas bli vice ordförande.

Oppositionspartierna är missnöjda med ledarskapet och vill ha en större förändring.

– Vi har muntligt framfört till Peter Kärnström (kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande) att vi uppmanar dem att vara omsorgsfulla och varsamma när de ska utse ny politisk ledning.

Enligt Riitta-Liisa Björk innebär det i klartext att oppositionen inte vill ha Ann-Catrin Brockman som ordförande.

Kravet på en ny ledning för kunskapsnämnden framfördes till Peter Kärnström av Moderaterna, Kritdemokraterna, Ny ordning och Miljöpartiet. Men även Folkpartiet, som inte var med vid tillfället, är inne på samma linje.

– Vi måste ha en kraftfullare ledning som kan ta itu med de ekonomiska problemen och skapa en stabil organisation, säger Nils-Gunnar Kempe (FP).

Kunskapsnämnden hanterar ett kommunbidrag på 676 miljoner kronor, vilket är 41 procent av kommunens totala budget. Daniel Didricksson (KD) är inne på att det kan vara ett allt för stort ansvar att bära för en enda nämnd.

– Kanske är det en för stor organisation vi har, säger han.

– De hade också kunnat göra sin läxa bättre, säger Riitta-Liisa Björk (M).

– På saknivå tycker jag att våra företrädare gjort ett bra jobb. Men de hade kanske kunnat kräva mer av nämnden och nämndens ledning.

– Nej, det har vi inte diskuterat. Än så länge har de fullt förtroende.