Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oppositionen planerar kuppa in egen ordförande

Ann-Catrin Brockman (S) föreslås bli ny ordförande i kunskapsnämnden efter Klas Palmer. Det beslutades i går när Sandvikens arbetarekommun höll årsmöte.
Men oppositionen vill inte ha henne som ordförande och planerar att i stället försöka kuppa in folkpartisten Pernilla Newman.

Kunskapsnämnden i Sandviken gick back 18 miljoner kronor förra året och missnöjet med hur nämnden har skötts har varit stort. Klas Palmér (S) tvingades avsäga sig ordförandeskapet på grund av utlandsjobb. Ann-Catrin Brockman som varit vice ordförande i kunskapsnämnden sedan 2003 blir nu ordförande och ny vice ordförande blir S-ledamoten Lars Karlsson.

– Det känns naturligt att kliva in och ta det ansvaret, det blir en utmaning, säger Ann-Catrin Brockman.

Oppositionen anser dock att Brockman inte har rätt kompetens och har tidigare i veckan uppmanat kommunstyrelsen att utse en helt ny ledning i nämnden.

– Det förvånar mig att ingen från oppositionen har talat direkt med mig, utan jag har fått läsa om det i tidningen.

Vem som ska ta över ordförandeskapet avgörs vid kommunfullmäktiges sammanträde i kväll.

– Helena Sjöberg från folkpartiet besökte kommunjuristen för att ta reda på vad vi kan göra rent formellt. Vi har diskuterat om vi ska nominera en egen kandidat men det är trots allt S som äger frågan, säger Riitta-Liisa Björk (M).

Ledamoten Pernilla Newman (FP) bekräftar att hon har blivit tillfrågad om hon är beredd att ställa upp som oppositionens motkandidat.

– Jag har blivit tillfrågad och tackat ja. Oppositionspartierna skulle inte fråga mig om de inte hade fullt förtroende och det känns bra att ha det stödet i ryggen. Det kanske till och med finns någon sosse som tycker att jag är bättre lämpad än Ann- Catrin.

Pernilla Newman har jobbat som lärare i många år och även som egen företagare.

– Som skolmänniska ser man andra sätt att prioritera, hur man kan leda kommunen i en annan riktning och styra förvaltningen. Jag hoppas att de föreslår mig så att vi får en omröstning i kommunfullmäktige.

I eftermiddag, före kommunfullmäktiges sammanträde, ska oppositionen besluta om de ska lägga fram en motkandidat.

– Kunskapsnämnden omsätter 676 miljoner kronor av kommunens budget och det är ett stort ansvarsområde. Det har inte funnits rätt kompetens att leda nämnden i dessa tuffa tider. Det är inte partibeteckningar vi är ute efter utan rätt kompetens för att säkra kvaliteten för Sandvikens skolor, betonar Riitta-Liisa Björk (M).