Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örbyhusbor arga på dålig snöröjning

I Örbyhus rasar hyresgästerna mot Tierpsbyggen efter bristande snöröjning. Flera boende har tvingats stanna hemma från jobbet eftersom de inte kommit ut från sina bostäder.

Annons

Hela Örbyhus ligger inbäddat i snö, tillsammans med stängd skola, insnöade hus och bilar och störningar i elektriciteten skapar det en påtaglig tystnad i hela samhället. De fåtal ljud som hörs dämpas av meterhöga snövallar som lämnats kvar av plogbilarna.

– Min fru har inte kommit till jobbet på två dagar. Det har varit för mycket snö helt enkelt, berättar Sven Erik Holinder som står och skottar fram sin bil när Arbetarbladet kommer förbi.

Det kraftiga snöfallet kom in över Örbyhus på söndagseftermiddagen.

På Murkelvägen som ligger i utkanten av samhället var många snart insnöade och ingen plogbil syntes till.

– När jag ringde Tierpsbyggen som är ansvariga för vårt område fick jag höra att det inte finns någon beredskap på helgerna, men på andra gator var det minsann plogat.

Under måndagen och tisdagen fortsatte snöfallet. Klockan elva på tisdagsförmiddagen hade grannarna längst bort på Murkelvägen fortfarande inte sett till någon plogbil. Även post och tidningar hade då uteblivit i två dagar.

– När jag ringde och frågade varför blev de arga. De svarade att det är klass-två-varning och då behöver jag inte ut och fara. Men jag har djur jag måste ta hand om, säger Berit Hannu.

Hon visar också ingången till sitt hus. Ett meterstort snötäckte bildar ett extra tak över ytterdörren.

– Jag är livrädd att min dotter ska slå hårt i dörren och att snön ramlar ner och träffar henne i huvudet. Jag har påtalat även det här problemet för Tierpsbyggen, men de verkar inte lyssna.

Bostadsbolagets vd, Roger Kjettsberg, har en annan uppfattning.

Han anser att det har situationen under kontroll.

– Det är inte så konstigt att allt inte kan göras på en gång i sådant här extremt väder. Först och främst måste vi se till att vägarna är framkomliga.

Han uppger att de haft fyra maskiner ute och under tisdagen ytterligare en plogbil.

– Mina anställda och extrainkallade jobbar övertid, de gör allt för att vi ska hinna med, jag tycker att det är märkligt att våra hyresgäster inte har bättre förståelse för att det här är en extrem situation.

Naturkatastrof eller inte, grannarna på Murkel- och Blomstervägen rasar på Tierpsbyggen som de tycker alltid är mycket dåliga på att sköta markservicen.

– Hade det här varit en engångsföreteelse så visst, men så här är det jämt, säger Rebecca Säfström.

– Om de ska höja hyrorna varje år måste de se till att det fungerar bättre. Det här är vänligt men bestämt en varning till Tierpsbyggen – de måste göra något. Tänk om vi skulle bli sjuka, ingen ambulans kommer fram här, säger Sven Erik Holinder.