Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordkrig om nazistkoppling

En ovanligt korkad nazistkoppling av Moderaterna eller en avskyvärd tolkning av en känd socialdemokrat?

Stefan Hedin och Lars Beckman har kastat sig in i ett ordkrig efter en uppmärksammad statusuppdatering på Facebook.

Det var sent på torsdagskvällen som förre kommunalrådet och blivande Folkets Hus-chefen Stefan Hedin inför sina vänner på Facebook jämförde Auschwitzskylten "arbeit macht frei" – känd symbol för nazitysklands koncentrationsläger – med Moderaternas slogan "arbete ger frihet".

– Jag tyckte det var roligt att moderaterna för dyra pengar anlitat en konsult som tagit fram den här bandrollen utan att de själva sett kopplingen, säger han.

Det tyckte inte riksdagsmannen Lars Beckman, som av en bekant blev uppmärksammad på socialdemokratens nätskämt.

– Bilden som den blivande Folkets Hus-föreståndaren lade ut är avskyvärd. Det han gör är ett jämföra Fredrik Reinfeldt med Adolf Hitler. Även om det var menat som ett skämt är det fruktansvärt omdömeslöst, säger M-riksdagsmannen.

När Stefan Hedin fick veta vilka reaktioner hans uppdatering orsakat tog han snabbt bort bilden på de sammanlänkade skyltarna.

Men då fanns det Hedinvänner på Facebook som redan varit inne på sidan och tagit skärmdumpar. Arbetarbladet fick på fredagsförmiddagen flera kopior.

Oppositionsrådet Riitta-Liisa Björk (M) tycker att offentliga personer, som hon menar att Stefan Hedin fortfarande är, inte får sänka sig lågt som till att jämföra politiska motståndare med nazister.

– Det finns gränser för hur vi kan skämta med varandra. Det här är osmakligt. Jag blir bara frustrerad och ledsen.

Stefan Hedin tycker att moderatreaktionen är löjlig och talande för partimedlemmarnas intelligensnivå.

– Det må vara upp till betraktaren att dra sina egna slutsatser, säger han.