Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle OK tappar sina toppnamn

/

Gävle OK:s elitstall decimeras kraftigt då distriktets två främsta orienterare, syskonen Jakob och Moa Enmark, inför kommande säsong väljer att lämna föreningen.

Annons

De går till två av landets toppklubbar, där de får konkurrera om platser i lag som kan vinna alla de stora stafetterna. Jakob går till Södertälje-Nykvarn Orientering medan Moa väljer att tävla för Göteborg-Majorna OK.

Jakob har ett silver på natt-SM som junior i meritlistan, men högst rankar han tredjeplatsen i en Silva League-tävling i Luleå i fjol. Moa har som junior vunnit både O-ringen och SM-sprinten. Hon var på väg mot ytterligare ett SM-guld vid senaste ultralångmästerskapet, men gjorde en groda alldeles före mål.

– Det skulle vara roligt att springa i ett lag som finns med i täten på 10-mila och Jukola, säger Jakob Enmark. Tycker att jag blivit tillräckligt bra för att kämpa om en plats i laget på de stora tävlingarna, och det är positivt att ha det som mål i träningen.

– Jag är inte alls besviken på miljön i Gävle OK, men det är tyvärr inte så många som satsar ordentligt. Gävle som stad och utbildningsort lockar heller inte till sig så många elitorienterare utifrån.

Jakob bor i Norrköping där han läser på andra året till byggnadsingenjör. Där bor många duktiga unga orienterare nära varandra och högskolan har en bra elitmiljö med två tränare. Jakob fick redan inför förra säsongen anbud från flera klubbar i grannskapet.

Moa läser andra terminen på arkitektutbildningen vid Chalmers och har tränat med GMOK sedan hon flyttade till Göteborg. Hon går i år upp i seniorklassen och det blir en stor utmaning att ta en plats i klubbens A-uppställning. Det vimlar av duktiga tjejer i laget, bland annat VM-drottningen Judith Wyder från Schweiz och landslagets Lina Strand.

Vad säger elitkommittén i Gävle OK? Två av de fyra medlemmarna är faktiskt syskonens föräldrar Elisabet och Anders Enmark!

– Visst är det tråkigt för klubben, säger Anders. Men det har inte varit så stor vånda kring detta att Jakob och Moa lämnar. Man får förstå om de vill satsa ordentligt i bästa tänkbara klubbmiljö. Och att stafetterna lockar.

– Det verkar inte heller vara samma dramatik kring klubbyten bland dagens elit som det var förr. Kanske kommer de tillbaka när studierna är klara. Litet synd bara att ett fåtal klubbar på de stora studieorterna blir allt bättre på landsortslagens bekostnad. Att det ska komma fram ett nytt Ockelbo OK, som ju nådde svensktoppen på 80-talet, verkar inte troligt.

Har GOK flera elitlöpare på annan ort?

– Javisst, säger Anders. Bröderna Sjöhed och Anton Tynong finns också i Norrköping. Och Gustav Nordström, som egentligen satsar på skidor, pluggar i Umeå.

Mer läsning

Annons