Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp – nu intar Sverigeeliten Sandviken och Ockelbo

/
  • Här i ett nedlagt grustag i Silverkällan i Ockelbo byggs det om till arena för helgens stora orienteringstävling.

Orientering är en av få sporter som växer rejält och när Ockelbo OK och OK Hammaren i helgen arrangerar en av Sveriges största tävlingar, Swedish League, kommer närmare 5 000 starter att göras

Annons

Först ut är sprinten i Sandvikens centrum under torsdagen. Därefter väntar medeldistans på lördag i Silverkällan söder om Ockelbo, följt av den stora finalen med jaktstart på långdistansen på samma ställe på söndagen.

– Som en liten klubb ser jag det som en riktig kvalitetsstämpel att vi får arrangera en sådan här tävling. Det bevisar att vi gör något riktigt bra. Vi har haft en etapp på femdagars för ett antal år sedan och vi hade SM för ett par år sedan. Nu är det dags igen och att vi dessutom får finalerna är något alldeles extra såklart, säger en mycket nöjd Mikael Ingelsson, ordförande i Ockelbo OK och tävlingsledare i Silverkällan.

Hela Sverigeeliten och därmed stora delar av världseliten kommer till start i helgens tävlingar där fokus ligger på de sex elitklasserna D18, H18, D20, H20, D21 och H21.

Sprinten i Sandviken kommer att gå mycket snabbt och berör de centrala delarna av staden. Här möts löparna av många vägval och en hel del klurigt placerade kontroller. Arenan är uppbyggd på Murgårdsskolans skolgård och här kommer det att gå riktigt fort in mot mål och man har tänkt till och lagt publiktävlingen efter eliten så det kommer att vara gott om publik när eliten går i mål.

När orienterarna sedan drar till Ockelbo på lördagen så har de flesta också hunnit med att avverka en tävling i Årsunda på fredagen som Årsunda IF snyggt kompletterar hela tävlingshelgen med och fullbordar den sk Gästrikefyran.

Ett arrangemang av den här storleken kräver enormt stora ideella resurser och klubbarna har verkligen samlat all kraft där många arbetat med tävlingen under lång tid. Markan har laddat med flera tusen bullar, kakor och annat gott. Hamburgare kommer att grillas hela helgen och i Ockelbo har det också kokats hemgjord soppa.

– Vi är runt 250 ideella personer som bidrar på ett fantastiskt sätt i klubbarna, utan alla dessa timmar skulle vi såklart aldrig kunna bära ett sånt här arrangemang. Klubbarna har i princip bara ideella krafter men här läggs tusentals timmar. Sedan ska vi inte glömma att det här också drar med sig väldigt många gästnätter i kommunerna och dess närhet.

Arenan i Silverkällan är placerad i ett nedlagt grustag och här kommer löparna att synas vid varvningen på söndagen men även staren för eliten syns från arenan.

– Det blir en grymt läcker inramning med löparna uppe på hyllan runt arenan flera gånger. I skogen är det fin tallhed närmast men det är en oerhört krävande bana och det kommer inte att bli den mest snabblöpta orienteraren som vinner, siar Ingelsson.

– Det är så otroligt tufft uppe på hällarna och det krävs en stor portion löpteknik och ett enormt psyke för segrarna här.

Jaktstarten på söndag baseras på de tidigare deltävlingarna i Brösarp (2 st), Göteborg (2 st), sprinten i Sandviken samt medeldistansen på lördag.

Mer läsning

Annons