Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för vårdens utveckling

Annons

De senaste fyra åren i landstinget har i hög grad präglats av förändring och viktiga reformer. Skälet till det är att vården för att hålla den höga standard vi som medborgare har rätt att kräva ständigt måste utvecklas och förnyas. Därför ser vi med oro på den återgång till det gamla som skulle bli följden om de rödgröna partierna ges alltför stort inflytande för vårdens utveckling.

Det gäller inte minst vården av de mest behövande, av gamla och mycket sjuka människor. Vi har gjort studiebesök i välfärden och sett de behov som måste fyllas genom nytänkande och förändring. Vi har sett byråkratiska hinder för samarbete mellan kommuner och landsting och hur sköra människor kommer i kläm mellan olika system. Det är oroande att då höra vänsterpartiernas prat om återgång till det gamla.

Det gäller också den nära vården, den som ges lokalt och nära människors vardag. Vi driver i vårt län ett av världens främsta universitetssjukhus – men om man bor på landsbygden är det ofta bättre och väl så viktigt att kunna möta sin läkare på Vårdcentrum i Tierp. En utvecklad närvård är bättre för patienten men ger också en klokare användning av vårdens resurser.

Det måste också ske med en ansvarsfull hantering av våra gemensamma resurser. Det går inte, om man vill ta ekonomiskt ansvar för välfärden, att lova allt till alla och sedan skicka notan till skattebetalarna. Ansvar för ekonomin måste gälla på alla nivåer i det offentliga och kräver en politik med tydliga prioriteringar.

Sist men inte minst måste möjligheten att välja – och att välja bort – gälla också utanför de största städerna. Möjligheten att välja vårdgivare är här för att stanna, men hotas av en rödgrön seger i valet. Det skulle innebära en återgång till köer och väntetider men också till att den som behöver träffa en läkare helt är i händerna på politiker och vårdbyråkrater.

Skälen för en framtid med Alliansen i ledning för vårt landsting är många. De rödgröna partierna saknar svar på de viktiga utmaningar som väntar. Deras brist på idéer och förnyelse är ett allvarligt orosmoln inte minst för oss som bor långt från stora sjukhus och vårdinrättningar. Därför behöver Norduppland ett fortsatt Allianslett landsting efter den 19 september.
~
Erik Weiman (M), landstingsråd
Åsa Sikberg, (M), förstanamn norra valkretsen

Mer läsning

Annons