Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro över högskolepolitiken

Utbildningsminister Jan Björklund har flera gånger uttryckt sig positiv till att de regionala högskolorna knyts till de forskningsstarka universiteten. Högskolan i Gävle är oroad över utvecklingen.

– För att kunna nå en ökad kvalitet i högre utbildning och forskning är det enligt regeringens uppfattning nödvändigt med en ökad koncentration av kompetens genom att universitet och högskolor profilerar sig och utvecklar samarbete med varandra, sa Jan Björklund i en interpellationsdebatt i våras.

Högskolan i Gävle är oroliga över att regeringen nedvärderar de regionala högskolornas roll. I ett brev till utbildningsministern skriver styrelsen att stora delar av Sveriges basnäring och exportindustri ligger i regionen, och att det finns ett stort behov av kvalificerad arbetskraft inom vård, skola och omsorg. Styrelsen tror det blir svårt att locka hit examinerade studenter från andra delar av landet.

– För att stanna här, vet vi av erfarenhet, måste de utbildas här, skriver styrelsens ordförande Lars Eric Ericsson.

Styrelsen menar att regeringens politik saknar förankring i de drabbade regionerna.

– Vi behöver inte mindre kvalificerad kompetens till vår region – vi behöver mer, skriver Lars Eric Ericsson.