Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro präglade politikers budgetdebatt

De sämre tiderna börjar märkas även inom kommunen. De tidigare planerade satsningarna inför nästa år ska genomföras, men oron ökar hos politikerna.


– Vi får nog räkna med att det blir någon form av prioritering. Det är viktigt att noga tänka igenom vilka besparingar som ska göras, sade Hans Wahlström, s, under gårdagens kommunfullmäktige.

Som brukligt var den stora punkten på november månads kommunfullmäktigemöte budgeten inför kommande år. Gårdagens debatt blev dock inte så lik de senaste årens, eftersom den finansiella oron som präglar alla världens ekonomier även påverkar Gävle.

– Det är oroligt på marknaden. Vi har sett flera varsel den senaste tiden men då är det viktigt att kommunen visar att vi är pålitliga och stabila i politiken, sade kommunalråd Carina Blank, s, i sitt inledningsanförande.

Alla de satsningar som Arbetarbladet tidigare har berättat om, bland annat 55 miljoner till att bygga om Nygatan och Stortorget, 15 miljoner till en fortsatt utveckling av Atlasområdet och 11,2 miljoner till att minska barngrupperna i förskolan ligger därför kvar.

Även de fyra allianspartierna i oppositionen vill ha kvar sina satsningar, som bland annat handlar om att ge 15 miljoner kronor mer till socialtjänsten. Oron för framtiden märktes i flera av inläggen under budgetdebatten, men de flesta påpekade att kommunen måste driva på utvecklingen och inte vara den som först rycker i nödbromsen.

– Vi befinner oss i en orolig tid, men det finns en del investeringar man måste göra. De rör våra barn och ungdomar och kommunen får inte låta barngrupperna växa i förskolan, sade Per-Åke Fredriksson, fp.

– Jag avskyr att ta ut kriser i förskott. Det handlar om den finansiella krisen man talar om nu, men även äldrevårdskrisen som inte kommer att inträffa förrän efter 2020. Vi har tid på oss, och det gäller att använda den, sade Gunilla de Maré, m.

– Vi börjar känna av lågkonjunkturen nu. Jag hoppas att vi kan använda tiden till att arbeta med planer så att vi är redo när det vänder, sade byggnads- och miljönämndens ordförande Lena Lundgren, s.

Per-Åke Fredriksson, fp