Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öronspolning med Nurse Jackie

Hon tar örat, som ska sys fast, går bort till toaletten och spolar ner det.
Möt Nurse Jackie – sjuksköterskan som nu gör entré i SVT.

Annons

Tv-kanalen Showtime har med serier som ”Dexter” och ”Weeds” skapat en narrativ form där, som tv-kritikern Alessandra Stanley uttrycker det, ”goda människor gör onda saker och inte får dåligt samvete för det.”

Nu är visserligen Jackie Peyton inte någon seriemördare som Dexter, men för varje försonande drag finns det en tagg, en spricka i det goda hjärtat.

Hon är en bra sjuksköterska, som bryr sig utöver det vanliga, men hon missbrukar även smärtstillande medel och är otrogen med farmaceuten på sjukhusgolvet, medan maken steker pannkakor hemma. Och, som sagt, hon spolar ner patienters öron i toaletten.

När örat flyter upp igen, och upptäcks – som en metafor för hemligheter som stiger upp till ytan – skyller hon på sin praktikant.

Men likt Dexter som bara mördar andra våldsbrottslingar, i sin egen rättsskipning, applåderar man öronspolningen, då det aktuella örat tillhör ett praktsvin.

Huvudrollen spelas av Edie Falco, som prövades hårt som Tony Sopranos fru i serien om New Jerseys maffia. Hon är kongenialt castad i rollen som den hårda vänligheten. Den fräna, vassa, trötthetsotrevliga mjuka kanten. Hon har taggarna utåt, men de kan lika gärna vara en välgörande spikmatta.

Kvinnoporträttet i ”Nurse Jackie” är uppfriskande; hon får vara en kvinna som hämtar pluspoäng på att vara bra på sitt jobb. En av de bättre aspekterna med serien är hur hierarkin på sjukhuset skildras, med läkare som överlägset ställer fel diagnos och lämnar en gegga efter sig som de, åtminstone i Jackie Peytons fall, mer kompetenta sjuksköterskorna får städa upp. Läkarna är blott diagnosmaskiner, sjuksköterskorna är vårdarna.

Jag är så trött på läkarserier att jag önskar att de stängde av respiratorn för hela genren, men efter tre avsnitt av ”Nurse Jackie” vill jag lära känna henne bättre.

Att tv-serier lockar oss till att omfamna maffiabossar, knarklangare och seriemördare kan, vid det här laget, te sig som en nattstånden vinkel. Man kan fråga sig vad som blir nästa steg – en kontrafaktisk HBO-serie om den godmodiga familjefadern Hitler? Det finns en irriterande tendens från tv-skaparna att se hur långt de kan gå, vad de kommer undan med.

Men vad är alternativet? En moraliskt svartvit tv-värld där alla antingen är en JR Ewing i ”Dallas” eller en Mitch i ”Baywatch”.

I perspektiv är Nurse Jackie ingen extrem som Tony Soprano eller Dexter Morgan. Vem har inte ett för hårt och cyniskt tonfall ibland, vem har inte bedragit och gjort saker som är moraliskt tveksamma? Vem har inte spolat ner ett öra i toaletten?

Mer läsning

Annons