Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäker framtid för Gävle kommuns miljoner till En bra start: "Det har varit ett bökigt partnerskap"

Artikel 3 av 3
En bra start
Visa alla artiklar

Med en rösts marginal klubbade politikerna i Gävle igenom det omdiskuterade stödet till Brynäs IF:s barnsatsning En bra start.
Nu ska politikerna snart ta ställning till om att fortsätta gå in med pengar.
– Det var inte rättvist från början och det är inte mer rättvist i dag, säger Inger Källgren Sawela (M).

Se Brynäs klubbdirektörJohan Stark prata om Arbetarbladets granskning och En bra starts framtid: "Vi har lärt oss en läxa."

LÄS OCKSÅ: Gävle ger miljoner till Brynäs barnsatsning – men resultaten är oklara: "Tycker nästan de två första åren varit bortkastade"

Kommunalrådet Inger Källgren Sawela (M) har varit emot att Gävle kommun ska ge pengar till Brynäs IF:s barnsatsning En bra start sedan förslaget för första gången lades fram på politikernas bord.

Trots att hon i dag tycker att själva verksamheten inom En bra start är bra och föreningens ekonomiska redovisning av hur kommunens pengar använts får godkänt anser hon fortfarande att miljonstödet till Brynäs är orättvist mot de andra föreningarna i Gävle.

LÄS OCKSÅ: Ett år efter Arbetarbladets granskning av En bra start – så här har Brynäs använt skattebetalarnas pengar

– Alla föreningar gör saker för barnen i Gävle. Vilken förening som helst skulle kunna göra det Brynäs gör, säger hon.

Redan under nästa år måste politikerna börja ta ställning till om kommunen ska fortsätta vara huvudpartner till barnsatsningen och skänka 2,5 miljoner kronor per år i reda pengar.

Avtalet löper ut i juni 2019 och måste sägas upp minst tolv månader i förväg. Annars löper det vidare med två år i taget.

Hittills har satsningen visat blygsamma resultat när det gäller skolsamverkan. Det vill säga när Brynässpelare är ute på skolorna och läser läxor med barnen.

– Nu har vi det här projektet, vi får se till att följa det och ställa krav på Brynäs IF så att vi får en bra verksamhet för pengarna. Sedan så hoppas jag att vi kan hitta en ny lösning som alla kan bli nöjda med i framtiden, säger hon.

Vad behöver Brynäs göra för att få alliansens stöd?

– Leva upp till att göra det bättre för våra barn och ungdomar. Framförallt våra barn och ungdomar som har särskilda behov. Att de får det lite bättre genom En bra start.

Men Brynäs klubbdirektör Johan Stark vet inte ens om han vill ha Gävle kommun som huvudpartner till barnsatsningen längre.

– Jag tror att det behöver bli en diskussion överlag hur samarbetet mellan Brynäs IF och Gävle kommun ska vara. Jag tror man behöver se lite nyktert tillbaka på det som har hänt och ta ett omtag, säger han.

Att Brynäs IF även fortsatt ska samarbeta med kommunen kring En bra start ser han däremot som en självklarhet.

Det är det ekonomiska bidraget från kommunen han är tveksam till. Att få 2,5 miljoner kronor i form av skattepengar varje år har inte varit helt enkelt enligt Johan Stark.

Gävle kommun är den enda huvudpartnern som varje år ger pengar till En bra start som ställer krav på hur pengarna ska fördelas.

– Det har inte varit jättelätt för oss att ha dem som partner i det här. Det har varit ett väldigt bökigt partnerskap. Det har varit jobbigt med blockpolitiken.

Han hoppas på en rejäl genomlysning av samarbetet tillsammans med båda politiska blocken.

– Det är ju uppenbarligen att det här inte har varit klockrent, säger han.

Så här svarar Inger Källgren Sawela på det:

– Det är jobbigt med politiker som ställer krav men jag tror att det är helt nödvändigt. Vi kan inte ge bidrag från en kommun om vi inte har redovisning av pengarna.

Bakgrund: En bra start – Detta har hänt

Kommunfullmäktige i Gävle klubbade igenom Brynäsavtalet 29 september 2014. Månaderna innan hade föregåtts av skarp kritik från oppositionspolitiker och föreningar där idrottsledare hotade att avgå. Ja-sidan vann med en röst. Det var det sista kommunfullmäktigemötet där de rödgröna S, V och MP, hade egen majoritet.

I oktober 2015 inledde Arbetarbladet en granskning av barnsatsningen En bra start och hur kommunens pengar använts av Brynäs IF.

Granskningen visade att en liten del av pengarna hade gått till aktiviteter för barn i kommunen och att kommunen inte hade någon kontroll på hur pengarna använts.

Alliansen som då var i opposition gick ut med att de ville häva Gävle kommuns avtal med Brynäs IF om En bra start.

13 oktober såg alliansen till att en utredning av Gävle kommuns avtal med Brynäs IF inleddes. De ville se om Brynäs IF gjort sig skyldig till kontraktsbrott genom att inte uppfylla de löften de gett om mängden aktiviteter för barn.

Dagen efter meddelade Region Gävleborg att de drog sig ur planerna att gå in som huvudpartneri En bra start. De hade funderat på gå in med fyra miljoner kronor per år i fyra år.

I slutet på oktober presenterades utredningen av Brynäsavtalet. Advokaten som gjort den slog fast att avtalet var otydligt. Det reglerade inte hur Gävle kommuns pengar skulle fördelas. Det fanns heller inget krav på Brynäs att redovisa vad de gjort för pengarna. Brynäs hade dock inte inte gjort sig skyldiga till kontraktsbrott.

Dåvarande majoriteten S, V och MP gick då ut med att avtalet skulle skrivas om och förtydligas.

Kort därefter, i november 2015, valde de rödgröna att avgå efter att alliansens budget fått majoritet i fullmäktige med stöd av SD. 1 januari 2016 tog alliansen över makten i Gävle kommun.

I juni 2016 antog kommunstyrelsen ett tilläggsavtal till det ursprungliga avtalet med Brynäs IF om En bra start. I det har kommunen specificerat hur de 2,5 miljoner kronorna som Gävle kommun ger till barnsatsningen ska fördelas. Avtalet ställer också nya krav på Brynäs IF angående hur verksamheten inom "En bra start" ska redovisas till kommunen.

Arbetarbladets granskning av Brynäsavtalet på fem minuter

Skattepengar till barnen äts upp av Brynäslöner

Brynässpelare populära i Sätra

En bra start: Alliansen vill riva upp avtalet med Brynäs

Arbetarbladet granskar: Barnens pengar går till Brynäs tröjor

Kommunen har noll koll på pengarna

Regionen drar sig ur "En bra start"

En bra start - lyckat affärskoncept för Brynäs

Unicef efter granskningen: "Avtalet är kommunens sak att följa upp"

Gävle kommuns avtal med Brynäs IF om "En bra start" kan vara olagligt

Nu backar de rödgröna – Brynäsavtalet "En bra start" håller inte måttet

Brynäs krisar och sponsorerna uteblir: "Att skylla underskottet på En bra start är orättvist"

Efter kritiken – nu ska En bra start-avtalet bli tydligare