Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oseriöst av Näringsdepartementet

Annons

17 juni 2010 beslutade Sveriges Riksdag med två rösters övervikt för den borgerliga alliansen att öppna upp för uppförande av tio nya kärnkraftsreaktorer samt att den s k avvecklingslagen upphävdes.
Dessutom beslutades att regeringen skulle återkomma till riksdagen med förslag om lagstiftning med innebörden att direkta eller indirekta statliga subventioner inte skulle kunna påräknas.

I en mailkonversation nyligen säger riksdagsledamoten Kerstin Lundgren (C) att ”vi (dvs Centern) har inte röstat för vare sig nya reaktorer eller kärnkraft”. Ljuger alltså riksdagsprotokollet? Nej, det tror jag nog inte för hon var ju inte ensam centerpartist vid omröstningen att rösta ja men sade sig mena nej. Ett i sanning märkligt ställningstagande! För de som verkligen inte ville se flera kärnreaktorer i vårt land hade det varit lätt att trycka på nej-knappen. Som jag tidigare påpekat var det endast två centerpartister som gjorde det, Eva Selin Lindgren och Solveig Ternström.

Men vi ska inte heller glömma att det var Socialdemokraterna tillsammans med FP, M och KD som byggde fast oss i det enorma kärnkraftberoende som vi nu försöker skaka av oss.

Så till frågan om subventioner. Den har stötts och blötts ur alla möjliga synvinklar alltsedan det olycksaliga beslutet, men än har vi inte sett röken av någon lag. Näringsdepartementet fick uppgiften att ta fram ett lagförslag men har ännu inte gjort det. Oseriöst, då lagen som tillåter byggande av nya kärnkraftsreaktorer har gällt sedan första januari i år.

Men vår nya energiminister Anna-Karin Hatt ( C ) tycks inte ha något problem att tolka lagen innan den finns, då hon i en interpellationsdebatt på en fråga från Jonas Sjöstedt (V) ”om Vattenfall ska avstå från att använda sitt kapital för att bygga nya reaktorer” tydligt och klart deklarerar ”regeringen kommer varken tvinga eller hindra Vattenfall att investera i kärnkraft”.
Vattenfall är som bekant ett helstatligt företag.

När så en kvarglömd dammsugare i en av Ringhals reaktorer orsakade en brand och Strålskyddsmyndigheten (SSM) hotar med totalt körstopp om inte situationen med de återkommande bristerna i säkerhetsarbetet förbättras, då säger statsrådet Hatt att hon förväntar sig att ägarna ska starta de berörda reaktorerna inför vintern.

Lise Nordin (MP) KU-anmäler då Anna-Karin Hatt med motiveringen att det är experterna på SSM som ska avgöra kärnsäkerheten och inte en enskild minister. Hon menar också att energiministern hetsar kärnkraftsägarna att köra reaktorerna fastän det brister i säkerheten.

Birgitta Ohlsson (MP)
Alfta

Mer läsning

Annons