Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oseriöst om barnfattigdom

Annons

Svar på artikeln från Elin Lundgren S den 31 augusti 2010: ”Fler fattiga barn i alliansens Sverige.”

Elin Lundgren är liksom andra vänsterpolitiker helt oseriös när hon diskuterar ett allvarligt problem som barnfattigdom. När man beskriver barnfattigdom krävs att man såväl ser till den absoluta barnfattigdomen som till den relativa barnfattigdomen. Den absoluta beskriver hur mycket pengar som familjen faktiskt har att leva på medan den relativa fattigdomen är ett mått på klyftorna i samhället. Båda krävs för att ge en sann bild. Den absoluta fattigdomen har minskat under hela 2000 talet. Även de fattigaste barnfamiljerna har fått mer pengar i plånboken. Den relativa barnfattigdomen har däremot ökat. Inkomstklyftorna i samhället ökade med 25% under det socialdemokratiska regeringsinnehavet 1994 till 2006. De har fortsatt att öka även efter 2006 men inte i samma takt som då sossarna hade makten.
Att bara diskutera relativ barnfattigdom är inte seriöst. Med det måttet finns det flera ”fattiga barn” i Tyskland än i Turkiet. Om 20% av befolkningen blir arbetslösa blir färre barn fattiga i och med att medianinkomsten då sjunker.
Barnfattigdom är ett allvarligt problem som förtjänar en seriös diskussion. Det viktigaste vi politiker kan göra för att minska barnfattigdomen är att se till att människor kommer i arbete. Elins parti vill slopa RUT, införa en kilometerskatt och fördubbla arbetsgivaravgiften för ungdomar. Det leder till ökad barnfattigdom.
Alliansregeringen har sett till att de tonåringar i familjer som lever på socialbidrag får behålla de pengar de tjänar genom att sommarjobba. Det minska barnfattigdom. När sossarna hade makten resulterade tonåringens 10 000 kronor från sommarjobbet på att familjens socialbidrag minskade.
Det var den centerpartistiska socialministerna Karin Söder som införde flerbarnstillägget. I vårpropositionen föreslog Alliansregeringen att flerbarnstillägget skulle öka. Det minskar barnfattigdomen.
Den politiken som vi vill genomföra är ”skarpa åtgärder för att värna barnens situation” och det söker vi väljarnas stöd för den 19 september.

Roland Ericsson C
Socialnämndsledamot och oppositionsråd i Gävle
Anders W Jonsson C
Riksdagskandidat

Mer läsning

Annons