Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oseriöst SVT

Annons

SVT:s årliga hyllning till monarkin, Året med Kungafamiljen, produceras i år av en vän till kungafamiljen.

Vilket onekligen är en väl vald producent med tanke på det år kungahuset genomlidit med Victoria Bernadottes bröllop som en av få höjdpunkter.

Att SVT fortsätter producera denna rojalistiska smörja är i sig obegripligt. Programmet förminskar det journalistiska arbetet och gör sig som programidé mycket bättre i diktaturer, där statsöverhuvuden hyllas på det sätt SVT år efter år väljer att göra i programmet ”Året med kungafamiljen”. 

Även om få svenska medier tycks se bristen på en seriöst granskande journalistik av kungahuset som ett problem så är det just detta, ett problem. Det svenska kungahuset är en maktfaktor.

I sitt arbete representerar familjen Bernadotte Sverige, våra företag och vår nation. Därför framstår det som fullkomligt orimligt att vi i dag, 2011, fortfarande nöjer oss med svenska journalister som fjäskar snarare än granskar. 

Den granskande rollen tycks dock inte accepteras av kungahuset. På något annat sätt kan inte allt tala om ”vikten av att bibehålla en god relation med kungafamiljen” tolkas. Vilket i sig är extremt märkligt eftersom den svenska kungafamiljen får betalt av det svenska folket för att representera oss. Bristen på kritiska frågor innebär också att kungahuset trots sin makt är en fredad zon i det journalistiska arbetet. Vår statschef undgår den granskning och de krav på svar vi ställer på både statsminister och partiledare i vårt land. Ett tramsigt fjäsk som gör vår demokrati till mindre av en demokrati. Och som därför inte borde accepteras av oss medborgare. 

Och hur någon som kallar sig journalist kan ställa upp på den årliga hyllningen av familjen Bernadotte, särskilt när vi blickar tillbaka på 2010, är faktiskt inget annat än ett mysterium.